Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce posta Codruţa Constantinescu şi ce melodie i-a distribuit Manuchian după pronunţarea sentinţei în cazul soţului său

ro

28 Oct, 2015 19:27 2522 Marime text
Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul CMZ. Decizia nu este însă definitivă, ea poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa. De asemenea, instanţa a decis că faţă de el să fie menţinut controlul judiciar.
 
În timp ce Nicușor Constantinescu primea pedeapsa de condamnare cu executare, Codruța Constantinescu posta pe Facebook o imagine cu ”lumina de toamnă”. Melancolie?
 
La scurt timp însă, după pronunţarea sentinţei în cazul soţului său, pesedistul Carlo Manuchian i-a distribuit Codruței Constantinescu pe pagina de FB o frumoasă melodie de dragoste - ”La Vie En Rose” și a sfatuit-o să o asculte pentru a vedea viața… altfel.

Cum s-a născut „La vie en rose“? Într-o după-amiază de mai 1945, Édith Piaf şi Marianne Michel să întâlnesc la un pahar pe terasă unei cafenele de pe Champs-Élysées. Marianne Michel îi cere să-i scrie un cântec pentru a-şi mai împrospăta repertoriul. Édith se simte îndatorată, pentru că Marianne o găzduise o săptămâna în Marsilia, cu ocazia unui spectacol, în februarie 1942.
„Quand îl me prend dans ses bras/Qu’îl me parle tout bas/Je vois les choses en rose“, scrie Piaf, pe nerăsuflate, pe colţul fetei de masă.
Contextul este favoravabil: Piaf este îndrăgostită nebuneşte de Yves Montand, războiul se sfârşise, iar viaţă e frumoasă. Marianne Michel îi sugerează să înlocuiască „les choses“ cu „la vie“. Zarurile au fost aruncate. Însă Édith Piaf nu poate semna nici muzică, nici versurile cu numele ei: de un an, este înregistrată că textieră la Sacem (societatea compozitorilor). Are nevoie, prin urmare, de un nume de „împrumut“. Îi propune lui Marguerite Monnot, complicea ei dintotdeauna, să semneze muzică. Marguerite refuză, nu vrea să fie autoarea unei asemenea „prostii“.
Acceptă, însă, Marcel Louiguy, pentru că, după el, compuseseră melodia împreună, în ziua botezului fiicei sale, a cărei nasa fusese Édith Piaf. Dacă la început, „La vie en rose“ este cântată de Marianne Michel, în ianuarie 1947 este înregistrată şi preluată de Piaf. (Sursă: Le Point)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii