Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce angajati primesc bacsisuri de pana la 3.000 de euro pe luna

ro

17 Aug, 2010 11:50 1330 Marime text

Lucrează la stat sau la privat, pe un salariu modic, dar la final de lună numără mii de lei sau chiar de euro. Vorbim despre românii care au norocul să aibă meserii care aduc după sine şi bacşişuri. Ce-i drept, criza a mai diminuat din "mica atenţie", dar nu i-a pus însă capac.

Sumele variază de la câteva sute de lei până la trei mii de euro lunar. Spre exemplu, un barman profesionist care întreţine atmosfera într-un club cu pretenţii poate ajunge să numere la final de lună chiar şi peste 10.000 de lei.
Ceva mai puţin câştigă însă ospătarii, asta deşi s-a tot bătut moneda ca bacşişul să reprezinte 10% din notă. Vara, pe litoral, un chelner câştigă în medie, din ciubucuri, 200 de lei pe zi, condiţia este însă ca restaurantul în care lucrează să fie tot timpul plin cu clienţi.
Şi veniturile cosmeticienelor şi ale hair-stiliştilor sunt rotunjite considerabil de ciubucuri care pot ajunge şi până la 70% din plata serviciilor.
Fie că e vorba de botezuri, cununii sau înmormântări, preoţii primesc şi ei "mici atenţii" din partea enoriaşilor. Chiar şi în cimitire se dă bacşiş. Groparii primesc chiar şi până la 300 de lei pentru o singură groapă.
Taximetriştii pot încasa şi ei până la 50-60 de lei pe zi.

Dacă la români, bacşişul reprezintă un barometrul al bunăstării şi al importanţei oamenilor pe scara socială, în Japonia astfel de atenţii sunt considerate jignitoare, în timp ce în China sunt interzise prin lege. La polul opus se află Egiptul, unde se dă bacşiş chiar şi vânzătorului care-ţi oferă informaţii despre produse. În majoritatea ţărilor europene aceste atenţii sunt incluse în plata serviciilor.

Sursa:realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii