Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR respinge contestaţia USL pe proiectul de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militare

ro

07 Jul, 2011 00:13 1503 Marime text

CCR a respins miercuri contestaţia a 131 de parlamentari PNL şi PSD pe Legea de aprobare a OUG 1/2011 privind măsurile în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, constatând constituţionalitatea actului normativ.

Potrivit unui comunicat de presă remis NewsIn, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că sunt neîntemeiate criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, fiind respectate prevederile art.115 alin.(4) şi (6) din Constituţie referitoare la condiţiile de adoptare a ordonanţelor de urgenţă.

În plus, conform CCR, sunt inadmisibile criticile de neconstituţionalitate intrinsecă a dispoziţiilor Legii de aprobare a OUG 1/2011, întrucât autorii obiecţiei de neconstituţionalitate nu au formulat o veritabilă critică de neconstituţionalitate intrinsecă, ci au prezentat o analiză teoretică a unor decizii ale Curţii Constituţionale şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, fără a contesta conţinutul normativ al legii supuse controlului de constituţionalitate.

Prin urmare, susţine CCR, autorii obiecţiei nu au respectat exigenţele art.10 alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit cărora sesizările adresate Curţii Constituţionale trebuie să fie motivate.

Camera Deputaților a adoptat, pe 21 iunie, legea de aprobare a OUG privind recalcularea pensiilor militarilor, respingând amendamentele formulate de opoziție, care a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională, întrucât actul normativ ar încălca principiul neretroactivității legii.

Legea de aprobare a OUG 1/2011 a întrunit 168 voturi favorabile, 116 "împotrivă" și șapte abțineri.  Contestaţia parlamentarilor USL a fost înregistrată pe 28 iunie.

Conform OUG, plata pensiilor militarilor se va face la nivelul din decembrie 2010, dacă în urma recalculării au scăzut, urmând ca după finalizarea recalculării, statul să recupereze sumele dacă au fost mai mari decât cele calculate pe principiul contributivităţii. Executivul a menţinut principiul după care pensiile sub 3000 de lei nu vor scădea.

"Am decis că pensiile celor pentru care s-a luat în calcul salariul mediu brut se revizuiesc până la 31 decembrie 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar. Potrivit OUG, obligativitatea identificării şi transmiterii la casele de pensii sectoriale a veniturilor realizate lunar de fiecare beneficiar în vederea efectuării revizuirii revine instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională", a explicat chiar premierul Emil Boc.

OUG ia în calcul trei situaţii în care sunt pensionarii militari. În prima, se află cei care au primit pensia recalculată pe baza veniturilor reale obţinute în întreaga activitate, categorie care va primi în continuare pensiile la nivelul din ianuarie, prima lună de după recalculare. Tot la nivelul din ianuarie se vor acorda pensiile calculate pe baza venitului mediu brut pe economie, dar care au fost crescute faţă de cuantumul aflat în plată în decembrie 2010. La nivelul din ianurie vor rămâne până când se va finaliza revizuirea recalculării, când se va aplica pensia calculată pe baza principiului contributivităţii.

"Pensiile care au fost recalculate tot pe baza salariului mediu brut, dar ale căror cuantumuri sunt mai mici în ianuarie decât în decembrie se vor plăti din februarie la nivelul lunii decembrie până când în momentul revizuirii deciziei de recalculare, revizuire pe baza veniturilor lunare. Cei care în luna ianuarie au pensia recalculată pe baza salariului mediu brut şi mai mică decât în decembrie diferenţa pentru ianuarie o vor primi în cursul lunii februarie", a spus Boc referindu-se la a treia categorie de pensionari din sistemul de apărare şi ordine publică. După ce procesul de revizuire a recalculării va fi finalizat urmează trei luni de regularizare a pensiilor pe baza rezultatelor finale ale recalculării, până la 31 martie 2012.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii