Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale este neconstituţională

ro

26 Oct, 2016 22:08 1673 Marime text
Curtea Constituţională a României a decis astăzi că ordonanţa privind plagiatele şi şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională.
 
Legea, în forma adoptată de Senat și Camera Deputaților, declina dreptul de retragere a titlului de doctor de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) către universități.
 
"Legea este integral neconstituțională, ordonanța de urgență rămâne în vigoare", a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.
 
Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii acceptând astfel sesizările depuse de Guvern şi PNL.
 
Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunțaseră că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege, votată însă de unii senatori PNL.
 
În sesizarea depusă la CCR, Guvernul semnalează încălcarea principiului bicameralismului, fiindcă cererea de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor a fost adoptată de Senat fără un vot prealabil în Camera Deputaților.
 
Votul dat în Senat asupra legii privind școlile doctorale și plagiatul a fost dur criticat atât de președintele Iohannis, cât și de prim-ministrul Dacian Cioloș, iar șeful CNATDCU și-a dat demisia din funcție.
 
Senatul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut. În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a situaţiilor de plagiat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii