Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE CCR a decis că abuzul în serviciu va fi redefinit!

ro

15 Jun, 2016 15:19 2446 Marime text
În urmă cu puţin timp, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că abuzul în serviciu va fi redefinit, potrivit România TV.

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma ''îndeplinește în mod defectuos'' din cuprinsul acestora se înțelege ''îndeplinește prin încălcarea legii'', conform minutei.

Judecătorii CCR au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constatat că dispozițiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.

Decizia Curții este definitivă.

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat, înainte de şedinţa Curţii Constituţionale, că nu poate spune dacă articolul din Codul Penal care încriminează abuzul în seriviciu este clar sau nu: "Nu pot să vă spun, v-aş spune cu drag, dar deocamdată nu ne-am pronunţat pe el. Mă credeţi că nu ştiu cum voi vota? Nu ştiu", afirmase Petre Lăzăroiu înainte de şedinţă.

Recent, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a atras atenția că dezincriminarea abuzului în serviciu ar face imposibilă recuperarea prejudiciilor produse prin săvârșirea acestei infracțiuni, a căror valoare s-a ridicat, anul trecut, la 620 de milioane de euro.

Printre dosarele în care s-a invocat această excepție se află cele în care sunt vizați fosta șefă a DIICOT Alina Bica, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, și fostul președinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.

UPDATE 1, ora 16.50

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, nu a dorit să comenteze decizia de astăzi, însă la plecarea de la sediul Curţii, a răspuns la o întrebare a jurnaliştilor.
  • Reporter: Scapă hoţii?
  • Augustin Zegrean: Nu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii