Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazanciuc - ”Independenţa magistratului nu e motiv să nu ţină cont de soluţii date în situaţii similare”

ro

05 Jul, 2015 23:38 1104 Marime text
”Independenţa magistratului nu este motiv pentru a nu ţine cont de soluţiile date în situaţii similare, iar unficarea practicii judiciare înseamnă predictibilitate pentru cetăţeni”, a declarat astăzi, la Ziua Justiţiei, ministrul Robert Cazanciuc. El a arătat că dacă Executivul are datoria de a finanţa sistemul judiciar, iar Parlamentul trebuie să adopte legi de care sistemul are cu adevărat nevoie, nu trebuie uitat faptul că sistemul judiciar are datoria de a face toate eforturile pentru a reduce cât mai mult posibil durata proceselor şi a unifica practica judiciară, iar în acest sens mai sunt multe lucruri de făcut.
Ministrul Justiţiei a mai subliniat că România are nevoie să se dezvolte economic, pentru că doar prin creştere ecnomică vor putea fi mobilizate mai multe resurse pentru sprijinirea sistemelor publice de sănătate, învăţământ, apărare, justiţie: "Am spus-o şi voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia: justiţia are datoria faţă de cetăţeni şi de mediul de afaceri, are datoria să dea soluţii predictibile în termene cât mai scurte. Din păcate, nu am reuşit să menţinem acest spirit de cooperare în interiorul sistemului şi la nivelul celorlalte puteri ale statului. Nimeni nu poate contesta dreptul la iniţiativă legislativă al celor îndreptăţiţi, potrivit legii, dar aceste iniţiative trebuie să ţină cont nu de interese conjuncturale, ci de interesul general al societăţii".
El a mai spus că în momentul în care a preluat funcţia de ministru al Justiţiei şi-a asumat ca obiectiv creşterea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie, iar sondajele şi măsurătorile sociologice dovedesc faptul că acest obiectiv a fost în mare măsură îndeplinit.
Ministrul a mai arătat că, în urma dialogului constant cu magistraţii, a primit aprobarea pentru cel mai mare program de investiţii derulat până acum împreună cu Ministerul Dezvoltării, în cadrul căruia se vor construi şi reabilita sedii ale instanţelor din mai multe oraşe ale ţării, printre care: Alba Iulia, Deva, Sf. Gheorghe, Zalău, Craiova, Galaţi, Brăila, Vaslui, Târgu Mureş, Reşiţa, Alexandrai, Bacău, Suceava, Braşov, Drobeta Turnu-Severin.
"Sunt localităţi uitate din perspectiva infrastrucurii de peste 20 de ani. Programul în valoare de aproximativ de 50 de milioane de euro şi care se va derula în următorii cinci ani va include şi Capitala, unde va prinde contur din ce în ce mai mult ambiţiosul proiect de construire a unui cartier de justiţie, (...) în care ce vor concentra sediile parchetelor şi instanţelor, dar şi ale altor instituţii din sistem", a arătat demnitarul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii