Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât te costă o tranzacţie imobiliară

ro

12 Aug, 2011 16:00 1416 Marime text

Atenţie cum calculezi cât te costă achiziţionarea noii tale case, pentru că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg dacă nu eşti informat corect. Greşeşti dacă te gândeşti că virezi banii în contul vânzătorului şi închei capitolul cheltuielilor de achiziţie. Ai beneficiat de consultanţa unui agent imobiliar? Atunci trebuie să plăteşti comisionul acestuia, ce variază între 1.5 - 4% din valoarea tranzacţiei imobiliare, eventual adăugându-se şi TVA-ul, spui cei de la www.TopEstate.ro. Apoi, în funcţie de negociere, este posibil să achiţi taxa notarială, undeva la 2% din valoarea tranzacţiei. Experţii www.TopEstate.ro te sfătuiesc ca atunci când te hotărăşti asupra imobilului pe care îl vei cumpăra, află toate costurile iniţiale şi lunare, care vin odată cu instalarea în noua reşedinţă. Dacă este vorba despre un apartament nou, află dacă preţul casei include sau nu şi locul de parcare. De cele mai multe ori preţul urcă cu 3.000 - 18.000 euro + TVA. Atenţie la preţul de administrare al spaţiilor comune.

Dacă îţi cumperi apartament în bloc vechi, întocmeşte o listă cu materialele de construcţie necesare renovării, mâna de lucru, echipamente moderne şi apoi trage linia.

Dacă achiţi tranzacţia imobiliară cu credit bancar, cheltuiala nu se rezumă doar la plata sumei cuvenite vânzătorului. Va trebui să plăteşti taxa notarială pentru perfectarea antecontractului, în valoare medie de 300 lei. Raportul de evaluare întocmit de evaluatorul băncii de la care iei creditul presupune o taxă cuprinsă între 300 - 800 lei. Autentificarea contractului de vânzare - cumpărare costă 500 - 1.000 lei, iar înscrierea ipotecii în Cartea Funciară mai presupune un cost mediu de 80 euro. Dacă beneficiezi de credit prin programul Prima Casă va trebui să constitui un depozit colatreral, echivalent a trei rate lunare. De exemplu, pentru achiziţia unui imobil în valoare de 35.000 euro, avans 5%, credit 33.250 euro, rata lunară este 220 euro. Aşadar, în acest caz valoarea depozitului colateral trebuie să fie de 660 euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii