Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat costa sa faci sport pe litoralul romanesc

ro

08 Aug, 2010 11:20 1150 Marime text

Costineşti şi Mamaia sunt printre staţiunile de pe litoralul românesc ce au cea mai variată ofertă de sporturi. Preţurile variază în funcţie de complexitatea sportului: dacă o plimbare cu banana gonflabilă costă 10-15 lei de persoană, 10 minute de schi nautic costă de zece ori mai mult.

În Costineşti, turiştii care nu vor să se avânte pe mare pot să se plimbe cu hidrobicicletele pe lacul Costineşti pentru 25 de lei pe oră, să închirieze un caiac (10 lei pe oră) sau o barcă (20 de lei pe oră).Turiştii trebuie să respecte un regulament care le interzice să se plimbe cu hidrobicicleta în zona de îmbăiere, să se îndepărteze de debarcader la mai mult de 300 de metri, să se apropie de diguri sau să facă acostări în alte locuri. Nu în ultimul rând, regulamentul menţionează clar că persoanelor aflate în stare de ebrietate nu li se vor închiria ambarcaţiuni.
În urma inundaţiilor din 2005, zona Obeliscului a fost acoperită de ape, iar lacul Costineşti nu mai este acum separat de mare de un cordon de nisip, fiind legat de ea printr-un canal. De pe lac pornesc mini-croaziere cu vaporaşul „L'Ozana" care ajung până la epava Evangelia (o plimbare de o oră costă 10 lei).

Turiştii cu mai multe aptitudini nautice se plimbă pe mare cu sky-jet-ul (10 minute costă 100 de lei, 15 miunte 130 de lei), cu barca cu motor (30 de lei de persoană) sau fac parasailing (150 de lei).

Plaja din Costineşti este foarte largă şi are porţiuni dedicate fotbalului sau voleiului. Tot pe plajă, turiştii pot sări în plasele elastice dacă plătesc 7 lei de persoană. Singura condiţie este să nu cântărească mai mult de 75 de kilograme.

Plimbarea cu banana gonflabilă, care se termină aproape invariabil cu răsturnarea turiştilor în mare, este printre cele mai populare sporturi de la noi. Însă toţi „pasagerii" bananei trebuie să poarte vestă de salvare. Dacă în Neptun o tură cu banana costă 10 lei, în Costineşti preţul este de 15 lei, iar în Mamaia ajunge la 20 de lei.

Mamaia are opt baze de agrement pentru sporturile nautice: patru pe malul mării şi patru pe malul lacului Siutghiol. Aici, o plimbare de 15 minute cu sky-jet-ul costă 120 de lei de persoană, pentru 10 minute de schi nautic pe mare turişii vor plăti 100 de lei, iar o plimbare cu şalupa 25 de lei. În Neptun, preţurile sunt ceva mai mici: 15 minute cu sky-jet-ul costă 90 de lei.

Turiştii din Mamaia pot lua cursuri de windsurfing, yachting sau scufundări. De exemplu, un curs complet de windsurfing va costa 600 de lei, preţ ce reprezintă închirierea echipamentului pe toată perioada cursului. Închirierea echipamentului pentru o oră costă 60 de lei.

În prezent, în Mamaia nu prea mai este loc pentru fotbal sau volei pe nisip. Plaja s-a îngustat din cauza eroziunii şi a fost acoperită în cea mai mare parte de şezlonguri. În schimb, multe firme organizează concursuri sportive în spaţii amenajate. Iar iubitorii sportului alb îşi pot petrece zilele noroase pe terenurile de tenis cu zgură, în aer liber sau în balon.

În staţiunile din sud, oferta de sporturi este ceva mai restrânsă, dar se pot închiria biciclete duble pentru plimbări prin staţiune, hidrobiciclete-lebădă, caiace sau sky-jet-uri, la preţuri mai mici decât cele din nordul litoralului.
În sudul extrem al litoralului românesc, deşi sporturile nautice sunt interzise în Rezervaţia Marină „2 Mai - Vama Veche", unii localnici spun că au mai văzut turişti care s-au aventurat pe mare cu sky-jet-ul. Vizitatorii pot să se plimbe, în schimb, cu bărci fără motor, să sară cu parapanta de pe faleză sau să dea o tură pe deja celebra pistă de biciclete din Vamă, atât de hulită de către vamaioţi.
Scufundări de o zi la 40 de euro

Deşi nu sunt la fel de spectaculoase ca în Marea Mediterană, scufundările de la Marea Neagră le oferă turiştilor ocazia de a descoperi universul colorat al florei şi al faunei marine. Turiştii au ocazia de a vedea de aproape căluţi şi stele de mare, calcani, guvizi, scoici sau alge, dar şi epavele navelor scufundate în apropiere de ţărm.

Pe litoralul românesc există mai multe centre de scufundări unde scafandri profesionişti brevetaţi internaţional organizează cursuri pentru turişti în timpul verii. Primele lecţii sunt teoretice şi constau în informaţii despre echipamentul de scufundare. Apoi încep scufundările propriu-zise, în bazin şi în mare.

Un pachet de scufundări de o săptămână costă în jur de 380 de euro. El include cinci module de teorie cu prezentări video, cinci module de exerciţii în piscină, patru scufundări în mare, patru scufundări după obţinerea brevetului (în urma unui examen) şi închirierea echipamentului pe toată perioada. Cei care nu au prea mult timp la dispoziţie pot să îşi ia un pachet de o singură zi, ce include o scufundare de o oră şi explicaţii teoretice, la preţul de 40 de euro.

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii