Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Casa de vacanta a lui Stalin de la Marea Neagra

ro

04 Aug, 2010 22:00 2970 Marime text

soci_stalin.jpgO parte importantă a vieţii secrete a fostului preşedinte rus Iosif Visarionovici Stalin poate fi cunoscută de către cei care doresc să locuiască, în perioada verii, la casa sa de vacanţă din staţiunea Soci aflată pe malul Mării Negre. Casa în care Stalin îşi petrecea trei luni pe an - perioada august-octombrie - are 12 camere puse la dispoziţia turiştilor, cu confort de cinci stele, şi este vopsită în verde pentru a fi camuflată împotriva eventualelor atentate.Casa este situată în regiunea Selenaia Rosa (Grota Verde) din Soci şi are vedere la Marea Neagră tocmai de pe terasa din care Iosif Visarionovici Stalin îşi bea ceaiul în fiecare după-amiază.
Fosta locuinţă de vară a lui Stalin este o adevărată fortăreaţă, având intact interiorul din lemn, parchetul original şi mobilierul fostului şef de stat. Şi drumul până la casa de vacanţă este unul spectaculos, îngust şi cu multe serpentine.
În biroul de lucru, turiştii se pot fotografia alături de statuia din ceară a lui Stalin, în mărime naturală, şi pot vedeta intacte obiectele de lucru ale acestuia, lângă patul unde fostul preşedinte se odihnea în timpul după-amiazelor.
Alături de biroul lui Stalin se află sala de biliard şi masa originală, unde Stalin îi provoca pe invitaţii săi la o partidă, având un tac preferat care îi purta noroc. Masa şi piesele de biliard au fost confecţionate special pentru Stalin de fabrica de specialitate Iacoba Goţa.
Din holul principal al locuinţei se poate intra la piscină, iar pe pereţi se află oglinzi veneţiene, covoarele şi draperiile fiind, de asemenea, originale.
La etaj, turiştii pot vizita dormitorul lui Stalin, alături de cel al fiului său, Vasili, între acestea fiind camera fostului şef al gărzilor de pază prezidenţiale. De altfel, din motive de securitate, se pare că niciodată nu s-a ştiut cu exactitate camera în care a dormit Stalin.
De pe pereţii casei de vacanţă, acum hotel de cinci stele, nu lipsesc pozele de familie, dar şi o serie de fotografii ale lui Stalin cu foşti preşedinţi ai lumii din acea perioadă.
La intrarea în casă, pe una dintre terase, se află masa originală de şah, piesele din lemn având o mărime de peste 10 centimetri.
Cei care vizitează sau aleg să doarmă la casa de vacanţă a lui Stalin pot cunoaşte o parte a vieţii şi obiceiurilor sale, precum şi a plăcerilor culinare ale fostului preşedinte. De exemplu, puţini sunt cei care ştiu că Stalin prefera în mod deosebit vinul alb de Pietroasele pe care îl primea din România.
În sala de conferinţe, tronează un uriaş şemineu, deasupra căruia se află tabloul lui Stalin, lângă acestea fiind o pendulă care s-a oprit la ora 12,00.
Preţurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 30 de euro şi oscilează în funcţie de serviciile oferite, existând un restaurant propriu cu bucătărie tradiţională rusească.

Sursa: agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 05 Aug, 2010 09:03 INTERES cam nejustificat,acum, pentru viata lui STALIN !!! A fost si va ramane in istorie ca un personaj DUR ,CRIMINAL specific COMUNISMULUI .Romanii nu au fost chiar COMUNISTI pentru ca pe timpul conducerii lui CEAUSESCU , nu existau BAZE MILITARE RUSESTI , care sa influienteze NEGATIV ROMANIA. Romania A LUAT de la COMUNISM ceeace a crezut ca este BUN si FOLOSITOR pentru ea ca tara si pentru locuitorii ei. Deci ,ROMANIA nu a fost NICIODATA COMUNISTA 100% si NICIODATA nu va fi CAPITALISTA 100% , pentru ca a fost PREFERATA de foarte multi ani , poate de mii de ani ... DEMOCRATIA .