Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care sunt politicienii protejati in continuare de Parlament in fata procurorilor

ro

08 Oct, 2013 01:03 2043 Marime text
O serie de fosti sau actuali ministri-parlamentari sunt in continuare protejati Parlament in fata unor cereri ale procurorilor, justitia fiind astfel impiedicata sa-si urmeze cursul. Senatul a refuzat luni sa ceara urmarirea penala a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, pentru care Directia Nationala Anticoruptie demarase procedurile penale. Liberalul nu este, insa, singurul care beneficiaza de protectie din partea Parlamentului. Iata lista celorlalti parlamentari protejati de colegii lor: 
 
Laszlo Borbely (UDMR). In 11 septembrie 2012, Camera Deputatilor a respins cererea de urmarire penala a fostului ministru al Mediului. In aprilie 2012, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au demarat procedurile de cercetare penala fata de Borbely, pentru trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata, insa urmarirea penala nu a putut incepe impotriva deputatului. Procurorii suspectau ca Borbely ar fi beneficiat de servicii de renovare a unui apartament din partea unei firme care, la randul ei, a primit contracte de la Apele Romane, institutie aflata in subordinea Ministerului Mediului. In urma acuzatiilor aduse, Borbely a demisionat din Guvernul Ungureanu.
 
Victor Paul Dobre (PNL). Tot in 11 septembrie 2012, Camera Deputatilor a respins si cererea de urmarire penala a fostului ministru delegat pentru Administratie. Procurorii Parchetului General il acuzau pe liberal de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, in legatura cu presupuse presiuni pe care fostul ministru le-ar fi facut pe langa subordonati din Ministerul de Interne, pentru ca institutia sa afirme ca nu-si asuma exactitatea listelor de alegatori la Referendumul de suspendare a presedintelui, din vara anului 2012. Si Dobre a demisionat din Guvernul Ponta I, in urma scandalului.
 
Monica Iacob-Ridzi (PP-DD). Fostul ministru democrat-liberal al Tineretului este acuzat de trucarea unor achizitii publice privind festivitatile de Ziua Tineretului, din 2 mai 2009, precum si de fals in legaura cu acestea. In iulie 2009, Camera Deputatilor a incuviintat urmarirea penala a lui Ridzi, insa in februarie 2010 a respins perchezitiile informatice cerute de DNA. In 3 mai 2011, procurorii DNA au trimis-o in judecata pe Monica Iacob-Ridzi, iar dosarul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Intre timp, ea a fost aleasa pentru un nou mandat de deputat, dar de data a ceasta din parea PP-DD. Imediat dupa izbucnirea scandalului, Ridzi a demisionat din Guvernul Boc.
 
Ion Stan. In plina campanie electorala pentru alegerile din 2012, deputatul PSD (pe atunci) a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12 - 14 noiembrie 2012, deputatul de Dambovita a pretins de la un om de afaceri 130.000 lei, bani destinati achizitionarii combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si cumpararii unor produse alimentare ce urmau a fi impartite alegatorilor, in preajma alegerilor parlamentare. In schimb, Stan i-ar fi promis omului de afaceri ¬ care l-a si denuntat pe deputat ¬ sprijin pentru obtinerea unor contracte cu statul. In 22 noiembrie 2012, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata Stan si i-au interzis sa paraseasca tara pe o perioada de 30 de zile. In 21 decembrie 2012, Camera Deputatilor a respins cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Ion Stan. In 27 februarie 2013, procurorii DNA l-au trimis in judecata de deputatul Ion Stan, care fusese reales pentru un nou mandat.
 
Sursa: hotnews.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii