Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNAS Cardul de sănătate nu ţine loc de bilet de trimitere, nici de rețetă şi nici de bilet de internare

ro

03 Sep, 2015 19:01 1765 Marime text
 
Accesul la serviciile medicale se face şi după 1 septembrie, odată cu folosirea obligatorie a cardului de sănătate, respectând aceleaşi reguli de până acum, potrivit CNAS, care atrage atenția că acesta nu ține loc de bilet de trimitere, de internare şi nici de reţetă, aşa cum au crezut unele persoane, relatează B1 TV.

„Probleme sesizate de asiguraţi din 1 septembrie, s-au dovedit a fi doar neînţelegeri. Unii dintre asiguraţi au înţeles că odată cu apariţia cardrului de sănătate nu vor mai avea nevoie de niciun fel de bilet de trimitere şi nici de reţete. Dar, cardul de sănătate nu ţine loc de bilet de trimitere, nici de reţetă şi nici de bilet de internare", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase, citată de B1 TV.

Asiguratul confirmă prezenţa la medic cu ajutorul cardlui de sănătate şi îşi dă acordul ca în numele lui să fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit.

„Cardul naţional de sănătate nu modifică modul de în care se acordă serviciile în sistemul public de sănătate. Asiguratul are acces la serviciile medicale în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Cardul nu ţine loc de bilet de trimitere, reţeta sau bilet de internare. Cu cardul de sănătate, posesorul acestuia confirmă prezenţa la medic şi îşi dă acordul ca în numele lui să fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit, dar pe care medicul i-l acorda doar în condiţiile prevăzute de lege", a mai spus Tănase.

De asemenea, posesorii cardului de sănătate nu devin automat şi asiguraţi.

„Calitatea de asigurat nu este generată automat de deţinerea cardului de sănătate. Doar plata contribuţiei la fondul asigurărilor sociale de sănătate conferă calitatea de asigurat, în afara categoriilor exceptate prin lege de la plata contribuţiei. În cazul în care se sistează plata contribuţiei, cardul de sănătate rămâne la posesor, dar la introducerea în cititor, medicul va primi informaţia ca posesorul cardului nu este asigurat. Odată cu reluarea plăţii contribuţiei la fond se redobândeşte calitatea de asigurat, iar cardul va putea fi din nou utilizat", a adăugat purtătorul de cuvânt al CNAS.

14,7 milioane de carduri de sănătate au fost distribuite până în prezent, iar aproximativ 300.000 sunt returnate la casele de asigurări de sănătate.



Sursa: B1 TV
Sursa foto: cotidianul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii