Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carasul auriu sau „peștișorul auriu”, un monstru în râuri care afectează ecosistemele?

ro

20 Aug, 2016 22:25 10048 Marime text
Carasul auriu, numit şi „peştişorul auriu", este o specie de pește de acvariu și se poate transforma într-un adevărat monstru dacă ajunge în libertate. Peştişorul auriu este crescut de obicei în acvariu, fiind uşor de întreţinut şi foarte drăguţ.
 
Biologii avertizează, însă, că dacă este aruncat în lacuri sau în râuri, un pește din această specie poate creşte de până la zece ori şi riscă să distrugă ecosistemul, fiind un prădător de temut, scrie publicaţia Science Alert.
 
O echipa de cercetători din Australia a descoperit în sălbăticie exemplare care cântăreau chiar şi două kilograme. O situaţie gravă se înregistrează în Râul Vasse, unde carasul auriu a fost introdus de 12 ani şi s-a înmulţit foarte repede, afectând ecosistemul.
 
Probabil că primele exemplare care au ajuns aici au fost aruncate de cei care le ţineau în acvariu. Cercetătorii au monitorizat 15 peştişori aurii din Râul Vasse, timp de 12 luni. Astfel, ei au observat că peştii se deplasează foarte mult, parcurgând chiar şi 230 de kilometri într-un an, afectând deci o zona foarte largă.
 
Aceşti peşti, în ciuda aspectului lor, sunt prădători periculoşi. Consumă icrele altor peşti şi afectează astfel echilibrul faunei din respectiva regiune. Celelalte specii de peşti dispar sau au serios de suferit. În plus, algele se înmulţesc foarte mult acolo unde trăieşte carasul auriu.
 
Mai multe lacuri din Canada şi SUA au fost infestate, de asemenea, cu această specie, care consumă foarte multe resurse şi se dezvoltă incredibil de mult. Ecologii fac apel la oamenii care deţin în acvariu acesată specie să nu mai arunce peştii în apă atunci când vor să scape de ei.
 
Carasul auriu este o specie originară din China. În prezent este întâlnită în întreagă lume. În mod normal, un exemplar ajunge la doar 20 de cm lungime. În captivitate, acest pește poate trăi și 20-30 de ani.



Sursă: yoda.ro
Sursă foto: zoo.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii