Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire între Barack Obama și Raul Castro Capitol nou în istoria relațiilor dintre Washington și Havana

ro

11 Apr, 2015 22:17 1447 Marime text
Președinții american și cubanez, Barack Obama și Raul Castro, au deschis sâmbătă un nou capitol în istoria relațiilor dintre Washington și Havana, rostind amândoi la Summitul Americilor, ce se desfășoară în Panama, discursuri ce ar putea fi de referință în efortul de normalizare a acestor relații, care totuși întâmpină în continuare numeroase obstacole, consemnează agențiile AFP și EFE, informează Agerpres.

Astfel, Barack Obama a subliniat că noua politică a Statele Unite față de Cuba marchează un „moment de cotitură” în spațiul latino-american.
Potrivit Casei Albe, Barack Obama și Raul Castro ar urma să aibă, tot sâmbătă, o scurtă conversație în marja summitului, care ar fi prima întrevedere între liderii SUA și Cubei după anul 1956.

În luna decembrie, ei au anunțat începerea unui proces de normalizare a relațiilor diplomatice dintre Washington și Havana, rupte din anul 1961.

Raul Castro i-a cerut lui Barack Obama, în discursul rostit, să grăbească scoaterea țării sale de pe acea listă și ridicarea embargoului, însă liderul de la Casa Albă a amintit anterior că a făcut demersurile pe lângă Congres, al cărui vot favorabil este obligatoriu în astfel de chestiuni, dar cele două camere ale legislativului de la Washington, ambele controlate de republicani, încă manifestă unele rezerve. Barack Obama a relaxat parțial embargoul, în limita prerogativelor sale, dar autoritățile cubaneze consideră acest lucru ca fiind „insuficient”, conform sursei citate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii