Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când începe simularea examenelor naționale

ro

09 Jan, 2014 13:34 1591 Marime text

Simularea evaluării naționale a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în perioada 18-20 februarie, iar cea a bacalaureatului, la care vor participa în premieră și elevii de clasa a XI-a, între 3 și 7 martie, informează Ministerul Educației Naționale.

"Elevii vor fi evaluați din materia parcursă până la data susținerii trestului. Elevii de clasa a XI-a, care vor simula pentru prima dată bacalaureatul, vor susține doar două probe: română și matematică sau istorie", a explicat joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Educației, Remus Pricopie.

Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a sunt limba și literatura română (18 februarie), limba și literatura maternă (19 februarie, pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursuri gimnaziale în limba maternă) și matematică (20 februarie), potrivit calendarului făcut public joi de MEN.

Rezultatele vor fi afișate în 7 martie.

Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a și XII-a are următorul calendar: limba și literatura română (3 martie), limba și literatura maternă (4 martie), proba obligatorie a profilului (5 martie) și, doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului și specializări (7 martie).

Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afișate în 14 martie.

"Vreau să precizez că istoria în programa de bacalaureat este istoria de clasa a XII-a. Atunci întrebarea este: cum simulăm examenul de istorie în clasa a XI-a? Modelul de examen va fi pilotat cu subiecte parcurse în primul semestru din clasa a XI-a. Este important ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen și modelul de subiecte. La anul (2015 - n.r.), când acești elevi vor fi în clasa a XII-a, vor a avea a doua simulare, de data aceasta cu subiecte din programa de bacalaureat. Din punct de vedere didactic, considerăm că este importantă această analiză, pentru că vedem nivelul de pregătire pentru două discipline. Este un avantaj pentru elev, chiar dacă materia respectivă nu face parte din programa de bacalaureat", a mai spus ministrul Educației.

Rezultatele obținute de elevi la simularea evaluărrii naționale și la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat nu se trec în catalog, la fel urmând să se întâmple în cazul evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.

Potrivit ministerului, simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, respectiv a unui examen de bacalaureat național, și optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.

"În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral", au adăugat reprezentanții Ministerului Educației.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii