Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania „Vacanţă în Siguranţă“ continuă şi anul acesta

ro

20 Jun, 2012 20:43 830 Marime text

Poliţiştii constănţeni au demarat şi anul acesta campania „Vacanţă în Siguranţă“ la Şcoala numărul 31 din Constanţa. La data de 20 iunie, poliţiştii constănţeni au prezentat la Şcoala nr. 31 din Constanţa principalele modalităţi de prevenire a faptelor antisociale săvârşite de minori şi măsurile de autoprotecţie în cazul acestora.

Copiii au fost avertizaţi că răspunderea penală începe de la 14 ani în anumite condiţii, dar şi că pentru faptele lor răspund material şi civil părinţii, constatându-se faptul că în general, copiii nu cunosc aceste informaţii, ceea ce duce de multe ori la atragerea lor în activităţi infracţionale a căror semnificaţie nu le este cunoscută. Mesajul adresat atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi părinţilor, a vizat atenţionarea acestora şi în scopul luării de măsuri minimale de autoprotecţie, având în vedere iminenta vacanţă de vară.

Au fost abordate măsurile de prevenire şi acţiune în cazul dispariţiilor de copii în perioada sezonului estival, în acest sens copiii fiind sfătuiţi să spună întotdeauna unde şi cu cine se joacă ori pleacă, iar cei mai mici să îşi cunoască numele, adresa unde locuiesc şi numărul părinţilor de telefon, iar dacă s-au pierdut într-o zonă aglomerată să apeleze la un poliţist sau un adult însoţit de un copil. Totodată, copiilor li s-au prezentat numerele de telefon care pot fi apelate în cazul dispariţiilor de minori, acestea fiind 112 - apelul de urgenţă şi 116.000 pentru FOCUS - Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, numere gratuite în orice reţea.

De asemenea, au fost prezentate regulile minimale de autoprotecţie contra delincvenţei juvenile, care se referă la prevenirea victimizării minorilor prin neimplicarea în conflicte şi evitarea anturajelor nepotrivite ce incită la consumul de alcool, droguri chiar, violenţe şi alte forme de manifestare antisocială. Copiii s-au arătat interesaţi nu numai de regulile de prevenţie din viaţa reală, ci şi de cele din viaţa virtuală, de pe internet, ţinând cont de timpul liber de care vor avea parte pe timpul vacanţei.

Informarea elevilor de şcoală generală va continua până la data de 29 iunie în şcoli, dar şi în spaţii publice şi în media în cadrul Campaniei de Informare şi Prevenire „Vacanţă în Siguranţă“ derulată şi anul acesta de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar ulterior, pe tot parcursul sezonului estival mesajul se va adresa şi celorlalte categorii de minori în cadrul «Programului de prevenire a delincvenţei juvenile» al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Mai multe informaţii utile în sezonul estival şi vacanţa de vară se pot obţine accesând site-ul www.infolitoral.mai.gov.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii