Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera Reprezentanţilor a interzis transferul deţinuţilor de la Guantanamo

ro

15 Sep, 2016 22:05 1438 Marime text
Camera Reprezentanților a Congresului SUA a adoptat astăzi un act legislativ care va interzice orice transfer de deținuți de la centrul de detenție Guantanamo (sud-estul Cubei) în mandatul președintelui Barack Obama sau până când acesta semnează o nouă lege privind politica de apărare, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Noua măsură a fost adoptată cu 244 de voturi pentru și 174 voturi contra. Majoritatea republicanilor au susținut măsura, iar cei mai mulți democrați i s-au opus.

Casa Albă a anunțat că va face uz de veto împotriva acestei decizii a deputaților americani.

Guvernul american a deschis centrul de detenție de la Guantanamo în 2002, la un an după atentatele islamiste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Majoritatea suspecților de terorism străini încarcerați au rămas în acest centru fără a fi inculpați sau judecați timp de peste un deceniu, o situație care a atras critici internaționale.

Închiderea centrului de detenție a fost o promisiune de campanie a lui Barack Obama în 2008, însă, după instalarea la Casa Albă, președintele s-a împotmolit într-un impas juridic și politic. La 23 februarie, președintele Obama a prezentat un plan de închidere a centrului, proiectul lovindu-se însă de opoziția multor membri republicani ai Congresului și chiar a unor democrați.

În total, administrația Obama a eliberat 161 de deținuți de la Guantanamo începând din 2009, dintre care 17 în primele șase luni ale acestui an.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii