Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câinele, ajutor de nădejde al jandarmilor montani

ro

19 Jan, 2016 12:45 1580 Marime text
Pav, Nic, Pak, Paka, Mix, Nib și Pax nu sunt niște simple nume de cod, cum am fi tentați să credem, ci numele unor animale de serviciu, folosite de jandarmii montani în misiunile de căutare și salvare în mediul natural sau pentru menținerea ordinii publice pe traseele montane și în ariile naturale protejate.
 
Câinii salvatori, provin din rasa ciobănesc german, au vârste cuprinse între patru și  șapte ani, și sunt atent selecționați la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregătire și evaluare. Prima evaluare a acestora are loc între trei și cinci luni, atunci când animalul urmează cursul de inițiere, care durează două săptămâni. În funcție de aptitudinile sale, este repartizat unei structuri a MAI și intră în serviciu alături de un conductor.
        
În jurul vârstei de 11 luni, câinele va urma un stagiu de specializare, cu o durată de șaisprezece săptămâni, alături de conductorul său. Animalele selecționate pentru domeniul montan urmează Cursul de inițiere a câinilor în specialitatea căutare-salvare în mediul natural.
 
Din doi în doi ani, câinii folosiți la misiunile de căutare-salvare sunt reevaluați pentru a li se retesta aptitudinile și capacitatea de a executa în continuare aceste misiuni. Câinii salvatori sunt menținuți în serviciu până la vârsta de șase ani. După terminarea acestei perioade, în cele mai multe cazuri, datorită relației afective consolidate în decursul anilor și a misiunilor, câinii sunt îngrijiți până la sfârșitul vieții de jandarmi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii