Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ca la noi, la nimeni. Aproape 200 de candidați la locale au fost și operatori de calculator!

ro

12 Jul, 2016 12:16 2034 Marime text
Expert Forum a prezentat, ieri, un raport referitor la alegerile locale din 2016, în condițiile în care legea care reglementează aceste alegeri a fost modificată în urmă cu un an. Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum, a arătat că la alegerile locale din acest an au existat mai multe nereguli, printre care și faptul că 177 dintre operatorii de calculator din secțiile de votare au fost și candidați.
 
"Legea alegerilor s-a modificat, s-au întâmplat multe lucruri bune. De exemplu, s-a înființat corpul experților electorali, care este un pas în direcția profesionalizării administrației electorale; faptul că se pot înființa partide cu trei persoane este un alt pas înainte, dar au fost și lipsuri pe care le-am constatat în practică. Unul dintre aspectele negative se referă la operatorii de calculator din secțiile de votare, cei care s-au ocupat de sistemul informatic, care au scanau buletinele când se intra în secție. O chestiune care ni se pare anormală este faptul că 177 dintre ei au fost și candidați în circumscripțiile unde au activat, ceea ce arată un oarecare conflict de interese — să fii și candidat și să scanezi buletine. Ar trebui să existe o incompatibilitate legată de candidați. Din situațiile raportate la noi, operatorii au numărat buletine și nu aș vrea ca un candidat să numere buletine de vot", a spus Septimius Pârvu în cadrul prezentării raportului, eveniment ce a avut loc la librăria "Humanitas" din București.
 
Printre problemele semnalate la alegerile locale de Expert Forum se mai numără faptul că nu există un mecanism clar al verificării semnăturilor pe care candidații sunt obligați să le stângă, dar și faptul că partidele care pot fi înființate de trei membri vor fi radiate dacă nu au candidați la două scrutine succesive sau o listă completă într-o circumscripție.
 
"Au apărut partide mici care nu au avut timp într-un an să se dezvolte, iar legea va duce probabil la radierea lor. E posibil ca aceste partide să dispară. Dacă ele dispar, anulează toată ideea legii de a avea partide cu trei membri", a menționat Pârvu, citat de Agerpres.
 
Reprezentantul Expert Forum a arătat că o altă problemă este faptul că legea nu prevede o sancțiune pentru birourile electorale care au validat candidaturile ce nu îndeplineau condițiile legale.
 
Septimius Pârvu a afirmat că localitatea Secaș din județul Timiș a înregistrat, înaintea alegerilor locale, cel mai mare număr, proporțional, de cereri de viză de flotant, mai exact 300, în condițiile în care totalul populației localității era de 370.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii