Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bulgaria exploatează resursele de gaze din Marea Neagră din ianuarie 2013

ro

20 Oct, 2012 18:37 1741 Marime text

Bulgaria intenţionează să înceapă construirea gazoductului Nabucco în jurul datei de 10 ianuarie, a anunţat premierul acestei ţări, Boiko Borisov.

Potrivit Agerpress, Sofia propune ca interconexiunea ce va lega sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei şi Turciei să fie inclusă în proiectul Nabucco menit să aducă gaze din Azerbaidjan până în Europa. Aflat, vineri seară, în studioul postului naţional de televiziune BNT, Borisov a declarat că a primit chiar în acea zi asigurări de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso că acest proiect va avea sprijinul executivului comunitar.

„Planurile noastre sunt ca lucrările de construcţie a gazoductului Nabucco să înceapă din Bulgaria în ianuarie 2013", a spus Borisov. El a adăugat că proiectul Nabucco este important pentru ţara sa deoarece va diversifica sursele de gaze, dar şi pentru că, în opinia sa, în doi-trei ani Bulgaria va dispune de cantităţi importante de gaze care vor fi extrase din Marea Neagră, pe care le-ar putea exporta.

Totodată, Borisov a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin i-a promis că va vizita Bulgaria pe 9 noiembrie, pentru a da startul construirii gazoductului South Stream. Borisov a spus că împreună cu Putin vor vizita orăşelul Provadia (situat în partea de nord-est a ţării, la circa 50 de kilometri distanţă de Varna şi de litoralul Mării Negre). Acolo este punctul unde South Stream va fi interconectat cu celălalt gazoduct prin care gazele ruseşti ajung în Balcani, cel care traversează Ucraina şi România. „Aşa că cele două proiecte se vor construi simultan pe teritoriul Bulgariei, vor crea noi locuri de muncă şi vor garanta diversificarea surselor de gaze pentru generaţiile viitoare", a mai spus Borisov.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii