Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 30 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bulgaria baga in functiune centrala nucleara Kozlodui

ro

07 Jan, 2009 19:20 860 Marime text

În urma deciziei Rusiei de a sista livrările de gaze naturale către mai multe state, Bulgaria să găseşte în situaţia de a apela la o variantă de rezerve.

Preşedintele bulgar, Ghiorghi Parvanov, a declarat că Bulgaria trebuie să înceapă imediat pregătirile pentru repornirea reactorului 3 de la centrala nucleară Kozlodui. În condiţiile în care Rusia a încetat furnizarea de gaze, statul bulgar are dreptul să pornească cele două redactoare pentru a face faţă situaţiei. La ora actuală numai reactorul trei al centralei de la Kozlodui poate funcţiona şi asigura energia necesară Bulgariei.

Pentru repornirea reactorului, 4 mai sunt necesare lucrări, susţine Parvanov, adăugând ca acesta poate fi repornit peste aproximativ o lună. Ghiorghi Parvanov susţine că reactorul 3 de la Kozlodui, unul dintre cele două reactoare închise la începutul anului 2006, in baza unui acord între Bulgaria şi UE, poate fi repornit în conformitate cu prevederile articolului 36 al Acordului de aderare la Uniunea Euorpeană. Potrivit acestui articol, reactoarele închise pot fi repornite temporar în cazul unei situaţii de criză, informează HotNews.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii