Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bulgaria a decis să-și creeze o structură anticorupție după modelul DNA

ro

03 Apr, 2015 16:50 1081 Marime text
 
Bulgaria a decis să urmeze exemplul României și a anunțat un plan de creare a unei structuri specializate care să investigheze faptele de corupție ale înalților oficiali, pentru a nu mai fi percepută drept una dintre cele corupte țări ale Europei, transmit agențiile Reuters și BTA, citate de Agerpres.

Noua instituție va fi constituită din procurori, anchetatori și inspectori și ar urma să devină operațională la începutul anului viitor, probabil în luna aprilie. Guvernul de la Sofia estimează că 7.670 de responsabili ar putea fi investigați de această nouă autoritate. De asemenea, cei care vor furniza autorităților informații de natură să ajute anchetele vor primi sume de bani drept recompensă.

Corupția a erodat încrederea bulgarilor în instituțiile statului și descurajează investițiile. Uniunea Europeană a criticat în mod repetat autoritățile de la Sofia pentru reforma lentă și ineficientă a sistemului judiciar, care s-a dovedit incapabil să sancționeze oficialii acuzați de fapte de corupție, un efect fiind rămânerea în continuare a Bulgariei în afara spațiului Schengen.

'Nu înregistrăm progrese în lupta împotriva corupției la nivel înalt', a admis vice-premierul Meglena Kuneva, subliniind că Bulgaria dorește să urmeze exemplul României, unde politicieni, oficiali și oameni de afaceri au fost investigați și condamnați pentru corupție.

Ea a menționat că noua instituție anticorupție va fi creată după modelul celei similare din România, respectiv Direcția Națională Anticorupție (DNA), și va colabora îndeaproape cu serviciile secrete pentru protecția informațiilor legate de anchete.


Sursa: Agerpres
Sursa foto: rador.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii