Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bugetul unui student de la UMC, intre 500 si 700 de lei pe luna

ro

08 Feb, 2011 16:11 1388 Marime text

Aproximativ 70% dintre studentii romani se descurca in fiecare luna cu venituri nete de pana in 500 de lei (117 euro), cu 170 de lei (40 de euro) mai putin decat salariul minim brut pe economie inregistrat la nivel national arata un studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

O "harta salariala" a studentilor intocmita de autorii studiului, respondentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti sunt singurii cu venituri mai mari de 700 de lei pe luna, iar cei ai Universitatii Maritime din Constanta au venituri lunare cuprinse intre 500 si 700 de lei.

Cel mai greu sunt nevoiti sa traiasca studentii universitatilor din Bihor, Alba, Sibiu, Mehedinti, Maramures, Suceava si Galati, care au venituri mai mici de 300 de lei/pe luna.

Aproape doua treimi (65,2%) din studenti se intretin numai din venituri parintilor sau ale rudelor, in vreme ce 13,9% dintre cei chestionati reusesc sa se descurce datorita unui job si al parintilor sau rudelor. Totodata, 11,4% lucreaza pentru a se intretine, iar 7,4% din studenti isi sustin cheltuielile zilnice cu ajutorul burselor.

Studiul arata si ca 25% dintre studenti lucreaza, fie part-time, fie cu program complet.

"In o singura universitate peste 15% dintre studenti au declarat ca se intretin in principal cu ajutorul burselor - Universitatea Tehnica Iasi. In alte trei institutii de invatamant superior, procentul a fost cuprins intre 10% si 15% - Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Timisoara. De cealalta parte, recordul este detinut de Universitatea Maritima din Constanta, unde niciun student nu a declarat ca se intretine in principal din burse", se arata in studiul citat.

Taxele sunt prea mari

Pe langa situatia materiala precara, studentii autohtoni trebuie sa faca fata si taxelor de scolarizare. Apoximativ 71% dintre studenti sunt de parere ca valoarea taxei de studiu este mare si foarte mare.

"30,5% au afirmat ca taxele reprezinta un impediment in traseul lor academic si ca ii afecteaza in mare masura. In timp ce 39,6% din studentii chestionati sustin ca taxele ii afecteaza in mica masura, aproape 6% dintre acestia au declarat ca ii determina sa renunte la studii", potrivit studiului.

Exista, totusi, si situatii fericite, iar acestea se intalnesc in cadrul Universitatii Maritime din Constanta si in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti unde niciun student nu a afirmat ca taxele ii determina sa renunte la studii.

Totodata, 30,6% dintre studentii Universitatii Tehnnice din Cluj Napoca au spus ca taxele percepute nu ii afecteaza deloc. La polul opus se afla Universitatea de Nord din Baia Mare, unde peste 10,6% din studenti sustin ca taxele ii impiedica sa continue studiile.

Sursa: wall-street.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii