Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Aurescu Sistemul antirachetă de la Deveselu provoacă îngrijorare în Rusia

ro

09 Dec, 2014 23:48 1536 Marime text

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a răspuns în această seară afirmațiilor unor oficiali de la Moscova potrivit cărora Rusia a fost provocată de NATO şi SUA, inclusiv prin intermediul scutului antirachetă, informează Digi24.ro.

Aurescu a ţinut să sublinieze că sistemul antirachetă are un scop pur defensiv, dar că acesta demonstrează, pe de altă parte, că România nu va reveni în sfera de influență a Rusiei.

Afirmațiile sale vin după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a arătat că amplasarea sistemelor antirachetă din România şi Polonia reprezintă o încălcare a acordurilor pentru controlul armamentului, încheiate de Statele Unite şi Rusia.

„Aceste rachete nu au alte componente, nu au explozibili, nu au încărcătură nucleară, nu pot fi înlocuite cu alte rachete, care să aibă capacități ofensive”, a explicat ministrul.

În plus, din punct de vedere juridic, există garanții în acordul semnat în 2011 că interceptorii nu pot fi înlocuiți și nu pot fi folosiți decât pentru legitimă apărare.

„Argumentele sunt foarte clare din punct tehnic și juridic. Rămâne argumentul politic. De ce acest sistem provoacă îngrijorare în Rusia? Pentru că el reprezintă în România, prin baza de la Deveselu, o prezență permanentă americană pe teritoriul României, garanția faptului că România nu se va întoarce în altă sferă de influenţă”, a adăugat ministrul.

Și președintele rus Vladimir Putin a spus, în discursul despre starea națiunii, că scutul antirachetă este un pericol la adresa stabilității Rusiei și că Moscova îl privește ca pe un gest de agresiune.

„Cred că acesta este un risc pentru toată lumea, chiar şi pentru Statele Unite, pentru că le dă iluzia invincibilităţii”, a afirmat președintele rus, notează Digi24.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii