Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2. Bogdan Aurescu a participat la Conferinţa CTBT, la New York

ro

30 Sep, 2015 08:21 1028 Marime text
Bogdan Aurescu, Ministrul afacerilor externe, a participat, ieri, la New York, la Conferinţa dedicată facilitării intrării în vigoare a Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT). Evenimentul a avut loc în marja celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
 
În cadrul conferinței, Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru intrarea în vigoare a CTBT şi a evidenţiat colaborarea foarte bună între diverse instituţii din ţara noastră şi Comisia Pregătitoare a Organizației Tratatului (CTBTO), inclusiv în contextul activității staţiei de urmărire seismică de la Cheia – Muntele Roşu, inclusă în Sistemul Internaţional de Monitorizare al CTBT.  
 
Conferinţa de la New York s-a finalizat prin adoptarea unei Declaraţii finale privind măsurile de promovare a intrării în vigoare a CTBT.

UPDATE 2, ora 8.49

În decursul zilei de ieri, Bogdan Aurescu a găzduit la New York, împreună cu omologul spaniol José Manuel García-Margallo, evenimentul intitulat „Drumul spre o Curte Internaţională contra Terorismului. Idei şi provocări”. „Acest proces are meritul de a transmite un mesaj important: terorismul este o ameninţare globală împotriva căreia trebuie să luptăm si cu instrumentele dreptului: justiţia internaţională şi dreptul internaţional penal. În fiecare săptămână, chiar în fiecare zi, ştirile despre atacuri teroriste răspândesc emoţie în întreaga comunitate internaţională. Avem nevoie nu doar de hotărâre şi unitate, avem nevoie şi de o ripostă bazată pe drept”, a subliniat Bogdan Aurescu.
 
În cadrul dezbaterii a luat cuvântul şi William Pace, coordonator global al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională -  o reţea de peste 2.500 de organizaţii non-guvernamentale din peste 150 de state. „Scopul este să punem capăt impunității. O sugestie constructivă ar fi să ne concentram pe zonele pe care există consens şi de acolo să ne urmărim obiectivul", a precizat William Pace.

UPDATE 1, ora 8.30

De asemenea, tot ieri, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ministrul pentru Spaţiul Economic European şi afaceri europene al Regatului Norvegiei, Vidar Helgesen. Ministrul norvegian a prezentat oportunitățile care apar prin noul Fond Regional creat în cadrul mecanismelor si a răspuns pozitiv propunerii ministrului român de utilizare a acestor fonduri pentru proiecte comune Norvegia - Romania - Republica Moldova, respectiv Ucraina, care să sprijine procesele de reformă în spirit european din cele doua ţări. 

Sursa foto: www.europafm.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii