Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - Băsescu - "Am fost cel mai căutat om în toate arhivele Serviciilor Secrete"

ro

24 Nov, 2015 23:05 1296 Marime text
 
Fostul preşedinte Traian Băsescu participă, în această seară, de la ora 22.00, la emisiunea "România la Raport", la România TV.
 
Băsescu a atacat o mulțime de subiecte. El a declarat că nu ar vrea să fie în pielea lui Cioloș în ceea ce privește majorările salariale. Băsescu a spus că i s-a părut foarte schimbat Cioloș, pe care îl cunoaște bine.
 
Cât privește ţinta de deficit, Băsescu spune că "nu FMI ne-a impus, este o minciună, nu Bruxelles, nu Banca Mondială. România, prin programul transmis de Guvernul Ponta, s-a angajat să respecte Tratatul Fiscal".
 
A fost atins și subiectul celebrelor tăieri salariale: "Tăierile m-au costat enorm. Cineva trebui să-şi asume şi treaba asta. Nu am crezut că pe timp de criză, soluţia este să măreşti fiscalitatea. Dacă măream taxele, ce garanţie aveam că vom colecta banii aceia? Atunci am spus că facem o reducere la bugetul de stat. Situaţia devenise imposibilă. Ajunsesem să ne împrumutăm cu dobanzi uriaşe că să plătim pensiile şi salariile”.
 
Despre Klaus Iohannis, Băsescu a arătat: "L-am urmat pe Iliescu, niciodată nu am vrut să îi fiu un urmaş, Iohannis vrea, nu vrea, mă urmează de mine. Iohannis conduce ţară pe nişte pârghii de putere bine consilidate în mandatul meu şi a bucur că nu le-a distrus, le lasă să funcţioneze. Trebuie să facă şi alte instituţii să funcţioneze. Eu am consolidat nişte instituţii, am lăsat să se consolideze nişte instituţii, mai exact, şi am avut şansă că am făcut nişte nominalizări care au dus la aceste lucruri".
 
Fostul președinte a povestit că în 10 ani nu a impus nici măcar un şef judeţean: "Nu m-a interesat să mă bag în treaba asta, am lăsat să funcţioneze criteriile de carieră".
 
Cât privește securitatea naţională, Băsescu spune că "tot mai mulţi oameni care au legături cu Academia Naţională de Informaţii sunt propulsaţi în funcţii. Este o realitate. Nu aş pune sub semnul întrebării această calificare pe care unii dintre cei ajunşi în funcţii mari o dobândesc. Eu sper că nu mai avem sau nu mai există cazuri de ofiţeri acoperiţi în Guvern. În 2005, am chemat serviciile şi am spus să se treacă la respectarea legii, să nu mai fie ofiţeri acoperiţi în Parlament, Justiţie. Sper că această solicitare a mea s-a executat atunci, în 2005, nu am avut cum să verific acest lucru. De la Maior am avut garanţia că aşa s-a întâmplat".  
 
Fostul președinte spune că nu știe dacă în guvern mai sunt ofițeri acoperiți, însă e sigur că tehnocrații lui Cioloș au capitulat în fața politicienilor.
”Eu sper ca nu avem sau nu mai exista cazuri de ofiteri acoperiţi în Guvern. Din punctul meu de vedere, Guvernul Cioloş a renuntat la obiectivul de deficit pentru anul viitor. A anuntat de fapt continuarea politicii Guvernului Ponta. Intra in vigoare noul Cod Fiscal, intră în vigoare măririle cu 10%. este o continuare totală a politicii bugetare a Guvernului Ponta.Guvernul de tehnocraţi nu face decât să îşi asume ce stabilit guvernul politic. Demonstrează că nu e nicio diferență între tehnocrați și politicieni. Tehnocrații nu au capacitatea de a rămâne tehnocrați când execută ordine. Au fost tehnocrați până în fața bugetului, când au trebuit să-și dea examenul de tehnocrați.”, a spus Băsescu la România TV.
 
Subiectul dosarului buclucaș de la CNSAS l-a făcut să râdă pe Băsescu: "Am fost cel mai căutat om în toate arhivele Serviciilor Secrete".

UPDATE, ora 23.15:

Moderatoarea emisiunii l-a întrebat pe Băsescu cine mai face opoziţie în România.
 
"Mă îndoiesc că actualul Guvernu nu are opoziţie. Dacă ar vrea să treacă legi care să nu convină PSD, ar avea opoziţie în Parlament. Probabil că i-au îmbunat până la sărbători. Singura opoziţie vine din partea ALDE şi a Mişcării Populare. ALDE are poziţia omului înşelat. Nu s-a aşteptat că UNPR să meargă la Cotroceni şi să spună că "suntem cu preşedintele". Alianţa s-a spart pentru că UNPR s-a predat la preşedinte", a spus Băsescu. El a arătat că nu înțelege de ce nu a fost pus premier Cătălin Predoiu, care era om politic şi ”gata încălzit".
 
În opinia lui, "premierul desemnat Cioloș și-a valorificat foarte bine CV-ul, menţinându-se cu suport politic, dar fără a-şi asumă intrarea într-un partid. Odată cu trecerea bugetului face proba că poate să înghită şi broasca politică şi nici nu mai are un alt drum. Cred că nu va mai crede nimeni în neutralitatea lui politică, prin atitudine. Prin atitudine continuă politicile bugetare ale guvernului Ponta".
 
Surprinyător, Băsescu a spus, vorbind despre Alina Gorghiu, că "e un politician tânăr. Am o singură problema cu ea, probabil că mi se datorează. Nu reţin decât nişte lozinci după ce vorbeşte o oră la o emisiune. Spune nişte clişee pe care le repetă într-una. Nu are forţă să creeze idei, atitudine, să trateze".
 
Întrebat dacă se mai crede cel mai bun premier, Băsescu a spus râzând în hohote: "Aş fi un excepţional premier. Nu avem în politică un om care să fie un premier mai bun ca mine".
 
Despre mandatele DNA, Parchetul General, care expiră în 2016, Băsescu a spus: "Vor trebui să ţină cont de opţiunile preşedintelui Iohannis. Lui Kovesi i-aş mai da un mandat, cu recomandarea să ducă lucrurile până la capăt, nu că la Microsoft, unde nu s-a atins de etajul politic. De miniştri nu am mai auzit nimic. S-a îngropat subiectul."
 
Şi pentru că trebuie "atacat" şi subiectul atentatelor teroriste din UE, fostul preşedinte a arătat că: "Un război pe teritoriul UE există. ISIS a declarat război Franţei. Avem pe teritoriul UE un război terorist. Ameninţări teroriste sunt în Franţa, Marea Britanie, Germania. Nu suntem pregătiţi să facem faţă unui asemenea război. Oamenii sunt ucişi de cetăţeni de aceeaşi naţiune. UE are doar soluţii dure. Problema teroristă o să o punem sub control, însă în câţiva ani".

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii