Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bănci româneşti, sub supravegherea directă a BCE

ro

26 Nov, 2014 20:52 1200 Marime text
Băncile românești considerate semnificative de Banca Centrală Europeană (BCE) vor intra în supravegherea directă a instituției europene, numărul lor urmând a fi stabilit până la finalul acestui an, în condițiile în care la nivelul sistemului bancar se va derula un exercițiu de evaluare cuprinzătoare a activelor, în 2015, a declarat Virgil Dăscălescu, șef Serviciu Stabilitate Financiară din Banca Națională a României.
 
În opinia sa, criteriul de selecție a băncilor ce vor intra în directa supraveghere a instituției europene nu va fi, în mod obligatoriu, cota de piață. Referitor la testele de evaluare la care vor fi supuse băncile românești anul viitor, oficialul BNR, citat de Agerpres, a spus că, cel mai probabil, vor fi evaluate toate instituțiile de credit, dar cele mici nu vor fi supuse acelorași rigori.
 
"Este pentru prima dată când se va desfășura un de exercițiu de evaluare cuprinzătoare la nivelul instituțiilor de credit din România. Este vorba de aproape toate băncile din țara noastră, dar depinde de instituțiile de credit care vor fi supravegheate direct de BCE. Există două variante. O variantă în care BNR desfășoară evaluarea cuprinzătoare, urmând ca BCE să recunoască exercițiul de evaluare cuprinzătoare, sau a doua variantă în care BCE poate spune: vom face noi exercițiul de evaluare și vom solicita BNR doar sprijinul pentru informațiile necesare derulării exercițiului", a explicat oficialul BNR.
 
Reprezentantul BNR a mai spus că selecția băncilor ce vor fi supuse evaluării, pe de o parte, și a celor care vor intra în directa supraveghere a BCE, pe de altă parte, nu va ține cont de proveniența capitalului. "Ca idee, avem Banca Transilvania, o bancă mare, a treia bancă din sistem, care va fi supusă, probabil, exercițiului de evaluare", a explicat oficialul BNR.
 
El a explicat că, în cadrul testelor de stres derulate în 2014 de Banca Centrală Europeană și de Autoritatea Bancară Europeană, băncile din România au fost cuprinse doar ca părți componente ale băncilor mamă din zona euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii