Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ASF Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica nu ating cerinţa de capital minim

ro

16 Jul, 2015 00:28 1917 Marime text
Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica nu ating cerinţa de capital minim (MCR), conform Solvabilitate II, care este obligatorie de la 1 ianuarie 2016, cele cinci companii înregistrând fonduri proprii negative în valoare de 2,1 miliarde de lei (circa 467 milioane euro), potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). "99% din deficit se datora deficitului de fonduri proprii înregistrat de Astra, Carpatica şi Euroins", relevă raportul întocmit de ASF în urma exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor şi de efectuare de teste de stres.
Ceilalţi opt asigurători au înregistrat un excedent total de active faţă de pasive de 2,14 miliarde de lei (476 de milioane euro), ceea ce a condus la un excedent agregat în valoare de 37 milioane lei. Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi cerinţa de capital minim pentru cele 13 societăţi de asigurare participante a fost de 84 milioane lei la 30 iunie anul trecut, în timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi MCR s-a menţinut la aproximativ 49 milioane lei. Având în vedere că MCR era la data de referinţă de 1,5 miliarde lei, rata de acoperire a MCR a fost de numai 3,3%.
Dacă trei dintre cele cinci societăţi cu fonduri proprii negative sunt excluse din eşantion, respectiv Astra, Carpatica şi Eurioins, rata de acoperire a MCR ar creşte la un nivel confortabil de 335%.
Opt dintre cele 13 societăţi de asigurare ar avea o rată a MCR mai mare de 100% - Allianz, Asirom, Generali, Groupama, ING, Omniasig, PAID şi Uniqa. Astfel, Astra, Axa, Carpatica, Euroins şi EximAsig ar avea o rată a cerinţei de capital minim sub 0%, Asirom şi Uniqa - o rată a MCR între 100% şi 150%, în timp ce rata pentru Allianz, Generali, Groupama, ING, Omniasig şi PAID ar depăşi 150%.
Alături de Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica, încă patru societăţi (Asirom, Groupama, PAID şi Uniqa) nu ating cerinţa de capital de solvabilitate (SCR), conform Solvabilitate II (Solvency II).
Dintre cele 13 companii de asigurări verificate de ASF, doar patru îndeplinesc indicatorii MCR şi SCR, respectiv Allianz, ING, Omniasig şi Generali.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii