Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocatul Poporului Cristi Borcea a trăit ca în sânul lui Avram în Penitenciarul Poarta Albă!

ro

24 Mar, 2016 19:09 2005 Marime text
 
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat investigații după ce în presă au apărut articole în care se relata că o anchetă penală se află în derulare la Penitenciarul Poarta Albă, după ce un raport al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a dezvăluit cum gardienii i-au devenit "slugi personale" lui Cristian Borcea. În urma investigației, ANP a transmis Avocatului Poporului deficiențele constatate și actele normative încălcate cu privire la regimul de detenție în cazul lui Borcea.
 
Potrivit raportului ANP, s-a constatat că Borcea a efectuat convorbiri telefonice în timpul programului de muncă, în timpul activității de apel, după ora de stingere (ora 22,00), și s-a folosit de cardul altui deținut. În acest caz, nu au fost respectate prevederile art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfășurarea unor activități în timpul activității de apel și a activităților de după ora 22,00.
 
Cu privire la exercitarea dreptului la vizită, cumpărături și pachet, s-a constatat că întrevederea lui Borcea cu apărătorii s-a efectuat de obicei în timpul săptămânii (atât în timpul, cât și în afara programului de lucru al deținutului), în sectorul de vizită. De asemenea, el a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi, a primit pachete de la avocat, fără ca acestea să fie consemnate în fișa de vizită, iar în zilele de duminică Borcea a beneficiat de vizite după ora 16,00, deși intervalul orar este 11,00 - 14,30, fiind încălcate prevederile art. 5 din OMJ nr. 2714/2008.
 
Cercetările au evidențiat faptul că în interiorul Penitenciarului Poarta Albă există un aparat fitness tip bicicletă, care aparține lui Borcea, care a fost primit în data de 7 noiembrie 2014, în baza cererii nr. II 642/07.11.2014. Nu a fost identificat însă un aparat de tip bandă de alergare.
 
Cu privire la introducerea în unitate, prin postul de control nr. 2, gestionat de Penitenciarul Poarta Albă, a aparatului fitness stepper cardio, s-a constatat că șeful postului de control a permis accesul acestuia în sectorul de deținere cu acordul directoarei penitenciarului, iar bicicleta a fost urcată în clubul din secția E3 de câțiva deținuți. Nu s-a stabilit însă cine a adus respectivul aparat, întrucât nu a fost întocmit niciun document, deoarece la acea dată Borcea nu a fost vizitat de către aparținători.
 
Din verificări a rezultat că respectivul aparat era folosit și de către deținuții care participă la activitățile sportive organizate la nivelul unității.
 
Potrivit Avocatului Poporului, în acest ultim caz, deficiențele constau în nerespectarea prevederilor art. 68 din OMJ nr. 1316/2012 privind folosirea autoturismelor din dotare în alte scopuri decât cele prevăzute de legislația specifică; nerespectarea art.11 din Legea nr. 82/1991, respectiv este interzisă deținerea de bunuri fără a fi înregistrate în evidența contabilă; exercitarea în timpul programului de lucru, de către șef serviciu siguranță și regim, șef tură, agent-tehnician constructor și gospodar, a altor activități decât cele prevăzute în fișa postului; nu au fost respectate în totalitate prevederile art.29 din OMJ nr. 429/C/125/07.02.2012 și a ghidurilor interne și internaționale de specialitate, care prevăd că recuperarea unui bolnav cardiovascular prin exerciții fizice se face de către personal specializat, cu abilități cognitive și practice exersate pe o perioadă mai lungă de timp.
 
Avocatul Poporului arată că ANP a sesizat "in rem" Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, prin transmiterea acestei note de constatare și a probatoriului avut la dispoziție.
 
De asemenea, a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Ministerului Justiției de către directorul general al ANP împotriva directorului unității, comisar-șef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat.
 
ANP a dispus încetarea împuternicirii comisarului șef de penitenciare din funcția de șef serviciu siguranță și regim penitenciar și sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare.
 
Totodată, la nivelul Penitenciarului Spital Poarta Albă, s-a dispus remedierea deficiențelor în termen de trei luni de la primirea notei de constatare, dar și sesizarea Comisiei de disciplină împotriva persoanelor care s-au făcut vinovate de neajunsurile constatate și atenționarea celorlalte persoane responsabile cu privire la deficiențele reținute în nota de constatare.


Citeşte şi În celula lui Cristi Borcea au fost găsite sute de pastile psihotrope!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii