Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorizația de securitate la incendiu, obligatorie de la 1 octombrie 2017. Sute de solicitări la ISU Dobrogea în primele 9 luni ale anului pentru obținerea documentului

ro

12 Oct, 2017 16:12 2501 Marime text
Începând cu data de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu sunt pasibili de sancționare contravențională, pentru nedeținerea acestuia.

Conform prevederilor legale, punerea în funcțiune, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000-50.000 lei. Categoriile de construcții și amenajănri care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menționate în H.G. nr. 571/2016 privind aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu.

Pe lângă aplicarea legii în sfera coercitivă amintită anterior, inspectoratul județean reafirmă disponibilitatea pentru soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu și eliberarea actului administrativ.

Totodată, ISU Dobrogea menționează că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcțiilor.

”De asemenea, facem precizarea că documentația tehnică, în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanți și certificată de căre verificatorii de proiecte, atestați. Reamintim faptul că pentru obținerea acestui act administrativ, instituția noastră nu percepe taxe.
În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, inspectoratul județean poate decide oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, sancțiune care nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu. Criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării ori utilizării sunt reglementate în H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu” - au mai transmis reprezentanții ISU Dobrogea. 


În primele nouă luni ale anului 2017, s-au depus eforturi susținute pentru soluționarea a 1.128 solicitări în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu.

În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, la nivel județean, au fost emise 183 avize de securitate la incendiu și 66 autorizații de securitate la incendiu.

De asemenea, în perioada 01 ianuarie – 30 septembrie a.c., inspectorii de prevenire au derulat 1.199 acțiuni de îndrumare și control, pe timpul cărora au aplicat 1.171 amenzi în cuantum de 1.397.254 lei.

Pentru a veni în sprijinul  beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistență tehnică de specialitate în 249 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.

Totodată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii