Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Augustin Lazăr a trecut cu brio de interviul susţinut în faţa CSM

ro

21 Apr, 2016 12:59 1685 Marime text
 
Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror general al României, a spus, în această dimineaţă, la intrarea la CSM, unde susţine interviul pentru această funcţie, că îşi doreşte un Minister Public „mai eficient şi mai integru, în sluja interesului public”.
 
În şedinţa de astăzi, după parcurgerea activităților prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului justiției de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
 
Propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a procurorului Augustin Lazăr a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii de către ministrul justiţiei în data de 1 aprilie 2016.
Hotărârea de avizare a Secţiei pentru procurori va fi transmisă Ministerului Justiţiei în cursul zilei de astăzi, 21 aprilie 2016.
 
Potrivit art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
 
Astfel, Augustin Lazăr a mers astăzi la CSM, a susţinut interviul pentru postul de şef al Parchetului General.
 
„Prin proiectul meu doresc reformarea radicală a Ministerului Public, vreau un Minister Public mai efcient, mai integru, o instituţie în slujba interesului public. Vreau o instituţie care să fie altfel decât până acum, cu o faţă europeană şi cu standarde europene”, a declarat Augustin Lazăr, potrivit news.ro.
 
În urma interviului, avizul consultativ al Secţiei pentru procurori va fi transmis către Ministerul Justiţiei.
 
De aseemenea, o altă propunere a lui Augustin Lazăr este aceea de a elabora o strategie clară, pe o perioadă de 3-5 ani, în domeniile relevante ale Ministerului Public. Acesta a mai propus consultarea periodică asupra problemelor activităţii curente cu procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, prin constituirea Consiliului procurorilor generali, la ale cărui adunări să fie invitaţi membrii Secţiei pentru procurori a CSM, procurorii şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ministrul Justiţiei, directorii Institutului Naţional al Magistraturii (INM).
 
În ceea ce priveşte sectorul de resurse umane, Lazăr propune raţionalizarea activităţii parchetelor cu activitate redusă, fie prin desfiinţarea acestora, fie prin reducerea corespunzătoare a schemelor de personal. O altă propunere  este aceea de extindere a reţelelor de procurori anume desemnaţi şi la alte categorii de infracţiuni, cum ar fi accidentele aviatice sau cele care vizează patrimoniul cultural.
 
Augustin Lazăr are o experienţă relevantă în management judiciar, având o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani.
 
Pentru funcţia de procuror general al României au mai candidat Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oana Andrea Schmidt-Hăineală – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov cu grad de parchet de pe lângă Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Gheorghe Ivan – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Vă reamintim că, funcţia de procuror general al României a rămas vacantă de la începutul lui februarie, când Tiberiu Niţu a demisionat, după ce numele său a apărut în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea –dosarul „coloanelor oficiale”. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii