Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 9. Premierul Cioloş şi ministrul Motoc, prezenţi Ceremonie prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 la Baza 86 Aeriană Borcea (galerie foto+video)

ro

07 Oct, 2016 09:29 5736 Marime text
Prim-ministrul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, participă astăzi, la ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon. Evenimentul are loc la Baza 86 Aeriană „Locotentent Aviator Gheorghe Mociorniţă“.
 
Cele şase aparate au fost preluate, pe 28 septembrie, de la baza portugheză Monte Real, în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Portugaliei, Antonio Luis Santos Da Costa, dar şi ministrul portughez al apărării, Jose Alberto de Azeredo Lopes.


 
În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial, s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen şi Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.


 
Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion. Potrivit specialiştilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autorităţile române au anunţat intenţia de a mai achiziţiona şi alte aparate de tip F-16.

UPDATE 9, ora 12.27



În momentul în care pleca, Dacian Cioloş s-a întors din drum şi a mers să-i salute pe piloţi.

UPDATE 8, ora 11.55

Ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon la Baza 86 Aeriană „Locotentent Aviator Gheorghe Mociorniţă“ s-a încheiat.

UPDATE 7, ora 11.47



„Sunt onorat şi mândru să mă aflu aici. Este o zi istorică pentru România. Este o zi meritată pentru Forţele Aeriene din România.
Acordul romano-portughez reprezintă un model de cooperare profesionistă. Transmit partenerilor sincere mulţumiri. Această cooperare este un exemplu de excelenţă! Suntem decişi să continuăm procesul. Această cooperare cu Portugalia va fi şi pe alte domenii“, a declarat Dacian Cioloş.               

În aceste momente se semnează acordul de predare-primire.      

Citeşte şi FOTOREPORTAJ - Zi istorică pentru Forţele Aeriene Române la Baza Borcea. Primele şase avioane F16 cu tricolorul pe ele


UPDATE 6, ora 11.37

Ministrul Apărării Naţionale din Republica Portugheză, José Pedro Aguiar-Branco, a precizat că este încântat că se află în România.

„Cred că parteneriatul dintre România, SUA şi Republica Portugheză va aduce multe satisfacţii în ceea ce priveşte aplicabilitatea acestui proiect. Acest proiect trebuie să continue. Trebuie să continuăm să evoluăm“, a menţionat ministrul Apărării Naţionale din Republica Portugheză.



UPDATE 5, ora 11.14

„Este o bucurie imensă pentru noi să vă avem astăzi aici. Activitatea la care participăm este parte din istorie. Acesta este doar un pas“, a precizat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, general-maiorul Laurian Anastasof.

UPDATE 4, ora 11.10

În aceste momente se intonează imnul Republicii Portugheze, al Statelor Unite ale Americii şi al României.

UPDATE 3, ora 10.57

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a ajuns şi el la ceremonie



UPDATE 2, ora 10.45



Prim-ministrul Dacian Cioloş a ajuns, în aceste momente, la Baza 86 Aeriană „Locotentent Aviator Gheorghe Mociorniţă“.

UPDATE 1, ora 09.41

Primele şase aeronave, cinci în simplă comandă şi una în dublă comandă, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R au aterizat la Baza 86 Aeriană pe data de 29 septembrie. Până la finalul anului sunt planificate să vină următoarele trei aeronave F-16 Fighting Falcon, iar ultimele vor intra în înzestrarea Forţelor Aeriene Române în anul 2017.











Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii