Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au fost recuperate bunuri arheologice, puse în urmărire prin INTERPOL

ro

15 Apr, 2016 18:37 1408 Marime text
 
Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, în perioada 11 - 14.04.2016, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile competente din Republica Cehă, mai multe loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz. Acestea reprezintă tezaurele sustrase de un grup de cetăţeni cehi, din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monumente UNESCO, bunuri ulterior exportate ilegal şi puse în urmărire prin INTERPOL.

Prin ordonanţa din 02.12.2015 s-a dispus continuarea și extinderea  urmăririi penale faţă de patru suspecţi, cetăţeni cehi, identificaţi după ample investigaţii, pentru săvârşirea infracţiunilor privind: accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică. Conform stării de fapt reţinute, în perioada 12 - 20.09.2015, cei patru suspecţi, utilizând autoturisme de teren şi șase echipamente de detecţie au efectuat detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, jud. Hunedoara.

Conform autorizaţiilor de percheziţie emise de judecătorul român de drepturi şi libertăţi, au fost efectuate mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor din Republica Cehă, la care au asistat ofiţeri specialişti ai Poliţiei Române, respectiv ai I.P.J Hunedoara. Tezaurele identificate la locuinţele suspecţilor reprezintă loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar şi importuri din lumea greco-romană, precum şi 6 detectoare  de metale, de diverse mărci şi tipuri.

Remarcabile sunt monedele din argint, imitaţii dacice de tetradrahme greceşti, dar şi de denari republicani, un fragment din scuturile regale din fier (al căror context de păstrare a fost identificat la cetatea de la Piatra Roşie), diverse arme şi unelte, piese de podoabă, obiecte de uz casnic, ţinte din fier ornamentate, fragmente de vase din bronz importate din lumea romană, elemente de decor decorativ, piese cu destinaţie cultică, piese de harnaşament şi de echipament militar etc.

Conform primelor evaluări de specialitate toate artefactele studiate, sunt obiecte de podoabă din argint şi bronz – inele, paftale de centură, pandantive, cuţite, vârfuri de suliţe – sunt autentice şi specifice culturii dacice din secolele II a.Chr – I p. Chr. Provenienţa lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de sol şi oxid de fier, ceea ce constituie dovada faptului că au fost extrase din sit. Piesele analizate aparţin cu siguranţă unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitori. Obiectele sunt în curs de examinare, aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, categoriile Tezaur şi Fond.
Operaţiunea, desfăşurată împreună cu autorităţile din Republica Cehă, în conformitate cu Convenţia privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din 29 mai 2000 şi Directiva 93/7/CEE a Consiliului din 15 martie 1993, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, reprezintă o continuare a demersurilor anterioare ale organelor judiciare române.

Precizăm că efectuarea urmăririi penale reprezintă etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, precum şi de ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.
 
În fotografie puteți vedea loturi de tezaure recuperate în urma percheziţiilor domiciliare (monede, arme, unelte, obiecte casnice, obiecte cu destinaţie cultică, ţinte cu decor geometric, fragmente de podoabe, fragmente de elemente decorative etc.).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii