Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au existat? Se pare că DA Misterioasele schelete gigantice de om din Dobrogea

ro

16 Oct, 2014 01:06 3462 Marime text
În lucrarea „Dobrogea în Arhivele româneşti (1597-1989)”, coordonată de Virgil Coman, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Constanţa, la pagina 195, se regăseşte un document mai puţin cunoscut, cel puţin pentru cei neavizaţi.

Astfel, în „Raportul lui Aloysius Gonska către Arhiepiscopia Ronano- Catolică a Bucureştiului referitor la existenţa unor vestigii arheologice şi tezaure monetare în localitatea Malcoci şi împrejurimi”, datat 17 octombrie 1906, se arată că „la capătul satului, în sud-estul localităţii Malcoci (judeţul Tulcea-NR), se află un deal, numit de localnici Dealul banilor”.
Potrivit documentului la care facem referire „pe acest deal trebuie să fi fost construit pe vremuri un castrum romanum”.
„Raportul lui Aloysius Gonska către Arhiepiscopia Romano- Catolică a Bucureştiului” mai arată că „următoarele dovezi stau mărturie în acest sens: s-au găsit şi încă se mai găsesc şi până în zilele noastre - cioburi din lut de la vase pentru ovăz-vase pentru cereale-inele-agrafe-din perioada Imperiului Roman. O mulţime de monede vechi au fost găsite acolo de localnici. Asemenea monede se regăsesc chiar şi în ziua de azi, mai ales după ploi mai puternice, când apa le scoate la iveală”.

Surpriza documentului, cel puţin pentru noi contemporanii, acum vine: „În afară de acestea, se mai găsesc multe astfel de monede la Prislava şi Romula, ambele situate pe malul braţului Sf. Gheorghe al Dunării. La Romula s-ar fi aflat de asemenea un castrum romanum, unde se găsesc şi schelete gigantice de om.”

Malcoci este o localitate din județul Tulcea înființată, potrivit wikipedia, în anul 1843 de 25 de familii germane, care purtau numele strămoșilor lor originari din Alsacia, Valea Rinului, Baden, precum: Weideman, Klein, Kress, Frank, fiind primul sat german catolic din Dobrogea.
În perioada 1843-1859 localitatea a fost populată cu coloniști de origine germană, cunoscuți ca germani dobrogeni și a purtat denumirea de Malkotsch. Majoritatea germanilor au părăsit localitatea în 1940, fiind strămutați cu forța în Germania nazistă, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich).
Satul Malcoci aparţine de comuna Nufăru.
Sursa foto: deltadunarii.info.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii