Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laura Codruța Kovesi „Au existat încercări repetate de a limita eficiența investigațiilor”

ro

14 Apr, 2015 17:26 1315 Marime text
Şeful Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, marți, la o dezbatere organizată de Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a PE, că au existat încercări repetate de a limita eficiența investigațiilor DNA, dar cele mai multe au eșuat doar datorită reacțiilor venite din partea societății civile și a partenerilor externi ai României, în primul rând instituțiile europene, informează Agerpres.
 
„Ofensiva susținută a DNA a avut efecte semnificative și a atras reacții puternice, atât din partea clasei politice, cât și a societății civile și a observatorilor externi. Investigațiile efectuate au fost primite cu speranță și încredere de către societate, dar nu este mai puțin adevărat că au mobilizat un întreg sistem compus din politicieni din toate partidele și din oameni de afaceri, care se simte amenințat și care încearcă să își mențină controlul asupra resurselor publice. Au existat încercări repetate de a limita eficiența investigațiilor, prin inițiative de modificare a legislației anticorupție, prin restrângerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri abrupte de demitere a unor procurori cu funcții de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzați de infracțiuni de corupție”, a afirmat Kovesi, la dezbaterea publică din PE pe tema MCV care funcționează pentru România și Bulgaria, notează sursa citată.

Ea a spus că cele mai multe dintre aceste încercări au eșuat, iar luările publice de poziție ale CE, PE ori reprezentanților ambasadelor occidentale la București au contribuit esențial la retragerea de pe agendă a unor astfel propuneri și au oferit încredere societății civile românești pentru a reacționa ferm față de asemenea tentative.

Kovesi a subliniat că, pentru România, corupția a reprezentat o problemă sistemică, fiind dezvoltat în timp un sistem de legături între politicieni, oameni de afaceri și funcționari publici care acționau concertat pentru fraudarea resurselor publice.

Ea a adăugat că un semn clar al independenței și eficienței DNA îl reprezintă faptul că, numai în 2014, a solicitat Parlamentului României încuviințarea arestării a 9 parlamentari și a formulat 12 cereri de încuviințare a urmăririi penale față de miniștri și foști miniștri, din care una înaintată PE, fiind cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigați într-un an.

Ea a amintit că, potrivit unui studiu sociologic recent, DNA este instituția din sistemul judiciar care beneficiază de cea mai mare încredere.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii