Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:10 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție, șoferi! Ați montat cauciurile de iarnă? Vine poleiul. Sfaturi importante

ro

28 Dec, 2015 18:32 2013 Marime text
Peste câteva ore, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuată în zilele de 30 şi 31 decembrie, când se vor înregistra maxime preponderent negative în toate regiunile şi minime sub –10 grade, îndeosebi în nordul şi centrul ţării, anunță meteorologii.

În intervalul menţionat, vântul va prezenta intensificări în estul şi sud-estul teritoriului, precum şi la munte, dar în special pe litoral, unde viteza la rafală va depăşi 60...70 km/h. Temporar vor fi precipitaţii în general slabe cantitativ, ninsori în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali şi predominant ninsori, pe arii restrânse în sud-vestul, sudul şi estul ţării. Izolat se va semnala polei.

Conform Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Atenție când cumpăraţi anvelope de iarnă - fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal.

Singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S“, „M.S.“, „MS“ sau „M&S“, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons“. Literele M şi S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud“ şi „snow“, care înseamnă „noroi“ şi, respectiv, „zăpadă“.

Potrivit ordonanţei menţionate, amenda pentru șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără cauciucuri de iarnă este între 9 și 20 de puncte de amendă. 
 
Pe deasupra, şoferii care circulă cu anvelope de vară atunci când starea carosabilului impune cauciucuri de iarnă riscă să rămână și fără certificatul de înmatriculare al mașinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulație. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii