Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atact terorist la sediul publicaţiei franceze Charlie Hebdo Cine sunt caricaturiştii ucişi

ro

07 Jan, 2015 18:49 1450 Marime text
Mai mule persoane au murit astăzi în urma unui atac armat asupra redacţiei publicaţiei francize Charlie Hebdo.

Mai mulţi caricaturişti şi-au pierdut viaţa în urma atentatului. Este vorba despre de Cabu (director artistic şi fondator al revistei), Charb (director al revistei), Wolinski şi Tignous. Charb se afla pe o listă de ţinte a al Qaeda, din cauza mesajelor promovate de revista pe care o conducea. Conform unor surse ale presei franceze, printre cei ucişi se află şi economistul Bernard Maris, relatează Gandul.info. În total, 10 ziarişti şi doi poliţişti au murit în urma atacului.

Unul dintre poliţişti, cel care a fost filmat în timp ce era executat în plină stradă de atacatori, se numea Ahmed. Până acum, poliţia franceză confirmă moartea a 4 caricaturişti ai revistei Charlie Hebdo: Cabu, Charb, Wolinski şi Tignous. O a cincea victimă, economistul Bernard Maris, este confirmată de Le Monde.

Cabu, pe numele său real Jean Cabut, avea 76 de ani, şi era un caricaturist cu o experienţă de 50 de ani, care a lucra şi pentru Canard Enchenee, o altă celebră revistă de satiră franceză. Cabu era unul dintre fondatorii revistei Charlie Hebdo şi director artistic al acesteia.

Charles Wolinski, 80 de ani, era un caricaturist născut în Tunisia, care a început să deseneze caricaturi în anii ’60 şi colabora cu mai multe publicaţii centrale franceze, precum Paris Match sau Liberation. Cei doi au fost primii ziarişti ucişi de teroriştii care au atacat redacţia Charlie Hebdo, conform declaraţiilor martorilor. Ei au fost şi fondatorii revistei de satiră Hara-Kiri, predecesoarea Charlie Hebdo.

Charb, pe numele său real Stephane Charbonnier, avea 47 de ani şi conducea redacţia Charlie Hebdo din 2009. Lunar, el scria o rubrică de satiră intitulată „Fatwa Ayatollah-ului Charb”, în revista Fluide Glacial.

Charb se afla pe o listă de persoane pentru uciderea cărora se oferea o recompensă,publicată de o revistă a al Qaeda, sub titlul „un glonţ pe zi ţine necredinciosul departe”, conform Daily Mail. Lista a fost publicată după ce Charlie Hebdo a editat o carte de caricaturi cu profetul Mahomed, cu specificaţia că publicaţia este halal, pentru că a fost creată de musulmani.

Tignous, pe numele său real Bernard Verlhac, de 47 de ani, era un caricaturist colaborator al revistei.

Sursa foto: Le Figaro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii