Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aşure, marcată la Cobadin. Vezi cine participă

ro

28 Nov, 2012 17:27 1894 Marime text

Uniunea Democrată Turcă din România, Filiala Cobadin marchează astăzi, începând cu orele 14.00, una dintre cele mai iubite sărbători religioase ale musulmanilor de pretutindeni, Aşure.

Aşure se sărbătoreşte începând cu a zecea zi, din prima luna a calendarul islamic, Muharrem. În ziua de Aşure şi toată luna Muharrem, turcoaicele pregătesc după o reţetă moştenită din generaţie în generaţie, un desert care conţine minim 9 ingrediente din care nu lipsesc: grâul, năutul,caisele uscate, migdalele,nuca, smochinele, alunele, apa de trandafiri şi stafidele. La Cobadin, desertul a fost pregătit de membrele corului „Gök Kuşağı", aparţinând UDTR.

La baza sărbătorii, stă legenda pe care o întâlnim în Tora, Evanghelie şi Coran a personajului biblic Noe, care ajunge după Potop cu arca pe uscat şi pregateşte o mâncare din ultimele ingrediente rămase pe corabie. Turcii din Dobrogea privesc această zi ca pe una în care Omul, cu voia lui Allah continuă să trăiască. Conform obiceiului, după servirea desertului corul de femei „Gök Kuşağı" va interpreta cântece cu caracter laic şi religios. La eveniment vor participa: deputatul Iusein Ibram, preşedintele comisiei de femei a UDTR, Amet Melec, vicepreşedintele aceleiaşi comisii ,Accoium Durie precum şi vicepreşedintele comisiei de cultură, Osman Melek. Mai sunt aşteptaţi să participe consulul general al Republicii Turcia la Constanţa Füsun Aramaz şi un grup de cercetători de la Ministerul Culturii din Republica Turcia.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii