Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se va decide la Guvern declararea zilei de 13 august zi de doliu naţional, în memoria reginei Ana

ro

03 Aug, 2016 09:01 2401 Marime text
La Palatul Victoria se va lua în discuţie, astăzi, mai multe proiecte printre care şi declararea zilei de 13 august zi de doliu naţional, după moartea reginei Ana.
 
Amintim că Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață luni (1 august), la Spitalul din Morges, în Elveția, funeraliile urmând să se desfăşoare în perioada 9-13 august 2016, după cum a anunţat Casa Regală. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Familia regală a anunțat că regina Ana a primit, cu o zi înainte, ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din orașul Morges.
 
În prezentarea programului funeraliilor regale nu se fac precizări despre o eventuală prezenţă a Regelui Mihai I la ceremoniile ce vor începe pe 9 august, odată cu sosirea în România a trupului neînsufleţit al Reginei Ana, şi se vor încheia pe 13 august, cu înmormântarea propriu-zisă. De altfel, se știe că Regele Mihai este grav bolnav, așa încât o posibilă participare a sa la înmormântare ar fi practic imposibilă.
 
Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a nascut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca fiica a principelui Rene de Bourbon-Parma si a principesei Margareta a Danemarcei. De la 16 la 19 ani a urmat o scoala de arta la New York. In 1943 a plecat pe front in Europa, sub culorile Frantei. A primit "Crucea de razboi" franceza. Regina Ana are printre strămoși atât Familia Regală de Bourbon, cât și Familia Regală de Orléans, aflate într-o acerbă rivalitate istorică. Regina Ana este nepoata (de frate) a Împărătesei Zitta a Austriei, strănepoata Regelui Cristian al IX-lea al Danemarcei, strănepoata Regelui Miguel I al Portugaliei, stră-stră-strănepoata Regelui Ludovic Filip al Franței și descendentă din Regele Filip al V-lea al Spaniei. Regina Ana şi Regele Mihai s-au căsătorit în 1948, la un an după ce acesta a abdicat de la tronul României, iar în vară ar fi aniversat 68 de ani de căsătorie.

Regele Mihai şi Principesa Ana au trăit departe de România, iar prima oară au venit în România pe 25 decembrie 1990. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii