Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se împlinesc 61 de ani de la înființarea Teatrului de Păpuşi Constanţa

ro

14 Dec, 2017 21:30 2540 Marime text
Primul teatru pentru copii din Dobrogea a fost înființat în data de 14 decembrie 1956. Atunci, în faţa unui public entuziast, a avut loc spectacolul compus din „Peştişorul de aur” şi „Prima lecţie”. Păpuşarii erau Justin Defta, Mioara Jean, Georgeta Nicolau, Elena Moţoc, Georgeta Radu, Constanţa Popescu, Traian Popescu, Mia Prodan, Ichim Gheorghe.
 
Timp de zece ani, spectacolele au fost create de Claudiu Cristescu, fondatorul (alături de scenografa Lucia Trotonghi Cristescu) şi animatorul aceste trupe.

Primele spectacole ale Teatrului de Păpuşi Constanţa au fost prezentate publicului sau în sala construită (la propriu) de entuziaştii păpuşari constănţeni, la foaierul de la balconul Teatrului de Stat Constanţa (astăzi, sala studio a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”).

Din anul 1958 şi până astăzi, casa teatrului este clădirea cunoscută de toţi dobrogenii sub denumirea Teatrul „Elpis”, prima sala de teatru din Constanţa, construită de comunitatea elenă, în 1895.

 
Teatrul de Păpuşi Constanţa ocupă un loc de seamă în viaţă culturală a Dobrogei şi a României, bucurându-se de o deosebită recunoaştere şi peste graniţele ţării. De-a lungul anilor, a fost o prezenţă de marcă în cadrul festivalurilor naţionale şi internaţionale din Bulgaria, Croaţia, Franţa, Italia, Norvegia, Polonia, Rusia, Turcia, Ungaria.

Sursă foto: Teatrul pentru Copii și Tineret ”Căluțul de Mare”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii