Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se celebrează „Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate“

ro

30 Aug, 2015 11:17 1370 Marime text
Ca în fiecare an, organizații precum ONU și Amnesty International joacă un rol activ în creșterea gradului de conștientizare privind fenomenul disparițiilor forțate.
 
Anual, sunt descoperite tot mai multe victime ale fenomenului care sunt deschise în a povesti deschis situațiile prin care au trecut, prin intermediul mass-mediei sau la evenimentele publice. Acest lucru este dedicat victimelor disparițiilor forțate și impactului pe care îl au astfel de evenimente nedorite, asupra familiilor și comunităților lor.
 
Astfel, în mesajul său pentru 2015, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a menționat, faptul că victimele sunt persoane private de libertate, ținute secret în locuri de detenție și rareori eliberate.
 
De cele mai multe ori, soarta acestora rămâne necunoscută, iar victimele sunt frecvent torturate și trăiesc cu teama constantă de a fi ucise.
 
În cazul în care cei care pică în capcana traficanților de personae scapă sau sunt eliberați, ei vor rămâne cu cicatrici fizice și psihice pentru tot restul vieții.
 
Familiile victimelor dar și apropiații sunt și ei tulburați afectiv de situațiile dureroase prin care a trebuit să treacă aceștia, însă trebuie să fie un real sprijin pentru cei ce au trecut prin acest lucru.
 
ONU trage un semnal de alarmă și atrage atenția în special asupra hărțuirii apărătorilor drepturilor omului, a rudelor victimelor, a martorilor și a avocaților acestora. Astfel, susține, necesitatea unei atenții speciale, care trebuie acordată anumitor grupuri de oameni deosebit de vulnerabili, precum copiii și persoanele cu dizabilități.
 
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și-a încheiat mesajul printr-un îndemn către toate statele member, în vederea ratificării sau aderării la Convenție fără întârziere. De asemenea, face apel la statele părți la Convenție să-l pună în aplicare, potrivit www.un.org.
 
Toate aceste măsuri cu privire la dispariția forțată s-au luat odată cu creșterea alarmantă a cazurilor de acest gen. Astfel, a devenit o problemă globală și nu se limitează numai la o anumită regiune a lumii.
 
Acest fenomen de dispariție forțată, a fost frecvent folosit ca o strategie pentru a răspândi teroare în societate. O astfel de situație provoacă un sentiment de insecuritate generat de această practică și care nu se limitează doar la rudele apropiate ale dispărutului, ci afectează și comunitățile și societatea din care acesta face parte.


Sursa foto: demandjusticenow.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii