Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Școlii Ardelene

ro

11 Oct, 2015 12:26 1027 Marime text
Ziua Școlii Ardelene se sărbătorește anual la 11 octombrie. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat la 19 noiembrie 2013 și de Camera Deputaților la 3 iunie 2014, aceasta din urmă fiind for decizional. Legea a fost promulgată de președintele României la 1 iulie 2014, potrivit Agerpres.
Este o sărbătoare publică, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută sub numele de Școala Ardeleană. A fost stabilită această dată deoarece la 11 octombrie 1754, Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor.
Școala Ardeleană a fost o puternică mișcare iluministă transilvăneană, generată de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică, în urma căreia a luat naștere Biserica Română Unită cu Roma. Cu această ocazie, autoritățile administrative publice centrale și locale pot organiza manifestări publice dedicate acestei zile. La 11 octombrie 2014, Ziua Școlii Ardelene a fost marcată, la Catedrala Mitropolitană ''Sfânta Treime'' din Blaj, printr-o serie de manifestări prilejuite de aniversarea a 260 de ani de la inaugurarea primelor școli cu predare în limba română din Transilvania, în 11 octombrie 1754, la Blaj, ''fântânile darurilor'', cum le-a denumit ctitorul lor, episcopul Petru Pavel Aron.
Cu acest prilej, în numele cardinalului Lucian, Arhiepiscop Major, prezent de asemenea la eveniment, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, Claudiu, a înmânat diplome unor personalități ale vieții publice, în semn de recunoștință pentru susținerea și promovarea valorilor culturale, istorice și morale, cultivate de-a lungul timpului de instituții religioase și laice din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.


Foto: Grupul Statuar Școala Ardeleană din Cluj-Napoca
Sursa foto: scoalaardeleana.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii