Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este sărbătorită Ziua internațională a copilului cu cancer

ro

15 Feb, 2016 07:45 1802 Marime text
Ziua internațională a copilului cu cancer este marcată în fiecare an la 15 februarie. Această zi internațională, lansată în anul 2002, promovează o campanie de colaborare la nivel mondial pentru sensibilizarea în ceea ce privește cancerul la copii și pentru exprimarea sprijinului pentru copiii și adolescenții cu cancer și pentru familiile acestora.
 
Ziua internațională a copilului cu cancer a fost inițiată de Childhood Cancer International (numită anterior Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer — ICCCPO), o rețea de 178 de organizații la nivel local și național ale părinților din 90 de țări de pe cinci continente. Ziua internațională a copilului cu cancer are la bază credința că fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală și psihosocială posibilă, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială. De asemenea, pornește de la premisa că decesele în cazul copiilor cu cancer pot fi evitate dacă se pune un diagnostic exact și în timp util, dacă există acces la un tratament și o îngrijire adecvate și accesibile, la medicamente esențiale de bună calitate. Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia și cancerul în zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii.
 
Marcarea anuală a acestei zile a antrenat alăturarea unor rețele globale și a unor instituții de seamă, între care SIOP (International Society of Pediatric Oncology), SIOP Europe (European Society of Pediatric Oncologists), UICC (Union for International Cancer Control), IARC (International Agency for Research on Cancer). Anul acesta, instituțiilor enumerate li se alătură și organizații precum ICPCN (International Childrens Palliative Care Network ) și CLAN (Caring and Living Among Neighbours). Și în România diverse organizații desfășoară acțiuni și evenimente pentru marcarea acestei zile.

Anul acesta, pe toată perioada campaniei, sunt organizate numeroase acțiuni și evenimente la nivel național cu scopul de a invita publicul larg să își exprime susținerea față de cei care trec prin experiența luptei împotriva cancerului, prin purtarea unei bandane. 

sursa foto: desprecopii.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii