Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Crăciunul pentru credincioșii pe stil vechi

ro

07 Jan, 2013 09:59 2219 Marime text

Credinciosii ortodocsi de rit vechi - rusii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii si sarbii din Banat - sarbatoresc luni Craciunul. Singurul lacas de stil vechi din Bucuresti este Manastirea Adormirea Maicii Domnului, de pe strada Televiziunii, in tara existand peste 80 de astfel de biserici, scrie Agerpres.


Potrivit vechiului calendar iulian, sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Christos, stabilita pe 7 ianuarie, este prefatata de seara de Ajun, cand copiii si tinerii imbracati in costume traditionale, avand colaci legati cu stergare inflorate, colinda pe la casele rudelor si prietenilor, in cete, pentru a aduce vestea cea buna a Nasterii Pruncului Sfant.

Dupa ce colindatorii se intorc la casele lor, familiile traditionale se reunesc la o masa de post, denumita 'Cina Sfanta', dupa rasaritul primei stele pe cer, semnificatie a astrului ce i-a calauzit pe magi catre locul Nasterii Mantuitorului. Pe masa din Ajunul Craciunului, ortodocsii de stil vechi pun aceleasi bunatati de post specifice Sarbatorilor. Moldovenii, ardelenii sau minoritatile de rusi lipoveni, armeni, bulgari, ucraineni sau sarbi pregatesc cate 12 feluri de mancare, in numele apostolilor.

Citiți continuarea AICI !                                      

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii