Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Așezământul social din Chitila, paravan pentru rezolvarea unor dosare ANRP?

ro

10 Dec, 2015 23:02 1285 Marime text
 
DNA a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a deputatului PNL Ioan Oltean. Numai că magistrații de la ÎCCJ  l-au plasat sub control judiciar.

În referatul procurorilor DNA cu propunere de arestare preventivă a lui Ioan Oltean se arată că așezământul social din Chitila, unde deputatul ar fi primit suma de 600.000 euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, era considerat drept un paravan bun pentru întâlnirile în care cei implicați în afaceri ilegale cu dosare ANRP discutau despre rezolvarea acestora.
 
Procurorii susţin că din declarațiile unui martor din dosar rezultă că Mihai Rotaru era un obișnuit al așezământului social din Chitila, unde aveau loc întâlnirile.
 
"În calitate de (.....) l-am cunoscut pe Baciu Remus Virgil în anul 2009, iar acesta venea deseori la așezământul social cu prieteni ai săi și persoane care îi aduceau documente legate de dosare ANRP ale acestora; ... în anul 2010 prin intermediul lui Baciu Remus Virgil l-a cunoscut și pe Diacomatu Sergiu Ionuț, iar aceștia adesea discutau la biroul său de la parohie probleme legate de ANRP, de dosarele pe care le aveau pe rolul ANRP și despre persoanele pe care trebuiau să le ajute pentru rezolvarea dosarelor, context în care au discutat și despre Rotaru Mihai care cumpărase drepturi litigioase de la persoane ce au depus dosare de despăgubire", se arată în referatul DNA.
 
Conform documentului, martorul a asistat inclusiv la discuțiile dintre Baciu Remus Virgil și Diacomatu Sergiu Ionuț, membri din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor, despre modul cum dosarele ANRP ale unor cesionari erau soluționate cu prioritate, fiind vehiculate sume între un milion euro și 50 milioane euro care reprezentau valoarea despăgubirilor, fiind perceput un comision de 25 - 30%, în funcție de valoarea dosarului de despăgubire.
 
Același martor le-a spus anchetatorilor că Ioan Oltean a primit în preajma Paștelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, "un sac mare de bani" de la șoferul lui Mihai Rotaru, respectiv 600.000 euro.
 
Totodată, martorul, care este implicat în infracțiuni de corupție legate de rezolvarea unor dosare la ANRP, le-a declarat procurorilor că a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde "vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 — 2011".
 
"În dovedirea întâlnirilor diverselor persoane la sediul parohiei sale, martorul a pus la dispoziția autorității judiciare un suport optic ale cărui date urmează a fi exploatate", notează DNA.
 
Conform datelor din referat, Ioan Oltean era o prezență "constantă" la ANRP, cu toate că el nu avea atribuții la nivelul acestei instituții.
 
De asemenea, martorii au arătat, în cadrul audierilor, că Ioan Oltean era "ca un șef pentru Crinuța Dumitrean", fosta șefă a ANRP, fiind cunoscut în rândul funcționarilor faptul că Mihai Rotaru, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluționări rapide și "despăgubiri generoase", președinta acordând sprijin direct soluționării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta.
 
Conform DNA, parcursul dosarului de despăgubire al lui Rotaru a fost unul "extrem de formal" pentru că se cunoștea că este un protejat al lui Ioan Oltean.
 
De asemenea, anchetatorii susțin că acțiunile infracționale ale lui Ioan Oltean au fost desfășurate și prin folosirea autorității rezultate din funcția sa politică, pentru a induce față de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor convingerea că aceștia ar putea să își piardă această funcție, dacă nu aprobă dosarul celui pentru care și-a traficat influența.




sursa foto: bn24
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii