Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARPIM Pacientii, cei mai afectati de noul mod de compensare a medicamentelor

ro

07 Jun, 2010 18:21 1010 Marime text

Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM) atrage atentia cu privire la impactul negativ asupra populatiei generat de initiativa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, privind schimbarea mecanismului de compensare a medicamentelor, care va duce la cresterea sumelor pe care pacientii le vor plati pentru terapiile recomandate.

CNAS va schimba de la 1 iulie schema de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe generic (denumire comuna internationala a substantei continuta de medicamente), la referentierea pe clasa terapeutica, ceea ce inseamna ca CNAS va compensa medicamentele cele mai ieftine dintr-o clasa terapeutica. Practic, daca pana acum un pacient care suferea de boli cardio-vasculare spre exemplu, se trata cu un anume medicament, va trebui ca de acum incolo, daca vrea sa foloseasca acelasi produs, sa scoata mai multi bani din buzunar. ARPIM sustine ca cei mai afectati de aceasta initiativa vor fi pacientii, care nu-si vor mai putea permite accesul la o multitudine de medicamente cu care au fost tratati pana acum.

Scaderea nivelului de compensare al medicamentelor fara considerarea indicatiilor terapeutice ale acestora si fara asigurarea unei forme de sprijin financiar a coplatii aditionale, poate pune in pericol nivelul de sanatate al populatiei, care in multe cazuri nu-si va mai permite achizitionarea medicamentelor necesare tratamentului indicat de catre medic.

În urma introducerii acestui mecanism de compensare, ARPIM spune ca pacientii vor avea doar doua optiuni:

1. Fie vor plati pentru medicamentele compensate de pana la 9 ori mai mult decat in prezent (+38% in medie).
2. Fie vor fi trecuti fortat pe tratamente cu medicamente vechi, introduse in practica medicala cu mai mult de 30-40 de ani in urma.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Boli Cronice din Romania declara ca metodologia propusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va afecta peste 5 milioane de pacienti si familiile lor, asta insa fara a duce la economii reale si fara a atrage fonduri suplimentare.

Sursa: hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii