Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Armata germană ar vrea să angajeze cetățeni UE. Un român a fost primit deja!

ro

16 Aug, 2016 07:58 4121 Marime text
Armata germană (Bundeswehr) ar urma să joace un rol mai important în politica globală de securitate, conform planurilor ministrei Ursula von der Leyen. Pentru a-şi spori personalul, Bundeswehr vrea să atragă acum în rândurile sale cetăţeni UE. O intenţie care nu are doar susţinători. Unii se tem că ar putea fi astfel atraşi soldaţi ai unor ţări fragile din punct de vedere economic, precum România şi Bulgaria, informează Capital.ro.
 
Atentatele din ultimele luni din Franţa şi Germania au adus în discuţie varianta folosirii armatei pentru misiuni interne. Sunt planificate în prezent exerciţii comune efectuate de poliţie şi Bundeswehr pe marginea reacţiei la situaţii speciale cu substrat terorist. Nu ar fi exclus ca la astfel de manevre ale armatei germane să participe în curând soldaţi portughezi sau estoni. Pentru că, potrivit Cartei Albe elaborate de guvernul german la mijlocul lui iulie, „deschiderea Bundeswehr pentru a accepta în rândurile sale cetăţeni din alte ţări ale UE ar oferi nu doar un potenţial ridicat de integrare şi regenerare a capacităţii militare a Germaniei, ci ar constitui şi un semnal puternic privind perspectiva europeană în politica de apărare.“
 
Pe scurt: Bundeswehr şi-ar putea atinge astfel mai uşor obiectivul de a avea în rândurile sale un total de 170.000 de militari (activi, cu statut temporar sau rezervişti) iar, în paralel, mişcarea ar fi un prim pas spre crearea unei armate comune europene.
 
Un român, singurul non-german angajat în Bundeswehr

De la crearea Bundeswehr în urmă cu 61 de ani, doar cetăţenii germani au dreptul să devină soldaţi în cadrul armatei federale. Intenţia de deschidere menţionată nu se va putea deci aplica fără modificarea actualei legislaţii. Există însă deja o excepţie de la aceste prevederi: Bundeswehr poate angaja cetăţeni ai altor ţări, atunci când există necesităţi clare în acest sens. Un caz ar fi absenţa unor doritori din rândul cetăţenilor germani care să ocupe aceste posturi. Până acum însă a fost vorba strict de cazuri particulare.
 
Ministerul federal al Apărării a precizat pentru DW că până acum s-a făcut o singură excepţie în armata germană - angajarea unui medic român, cu statut de ofiţer sanitar. În domeniul civil, pentru Bundeswehr lucrează cu statut de funcţionari 12 cetăţeni din alte state comunitare şi cu statut de angajaţi în interiorul sau în afara Germaniei alţi 550.
 
Citește continuarea articolului pe Capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii