Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproximativ 500 de etnici turci se reunesc mâine la Babadag. Află motivul!

ro

21 Sep, 2012 19:59 1623 Marime text
Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) organizează, mâine, pelerinajul anual la Babadag. În acest context, aproape 500 de etnici turci de la filialele UDTR din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, dar şi din Bucureşti se reunesc la Babadag pentru a lua parte la o slujbă religioasă la Geamia „Gazi Ali Paşa“ din localitate şi pentru a păstra un moment de reculegere la mormântul lui Sari Saltuk Dede, se arată într-un comunicat de presă.
Construită în 1610 şi renovată în anii ’90 cu sprijinul statului turc, Geamia Gazi Ali Paşa este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură musulmană din România. „Prezenţa turcilor la Babadag este atestată documentar în anul 1262, când exista o colonie de circa 10.000 -12.000 de turci, conduşi de dervişul Baba Sari Saltuk. În anul 1484, Sultanul Baiazid a poruncit să fie construit la Babadag un mausoleu, în onoarea lui Sari Saltuk. Între anii 1677 -1678, reşedinţa Paşei s-a mutat de la Silistra la Babadag, localitate devenind un important centru administrativ în Dogrogea“, se arată în comunicatul de presă.
La evenimentul de mâine vor participa preşedintele UDTR, Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim şi deputatul Iusein Ibram.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii