Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunț ANAF. Noi modificări procedurale. Ce trebuie să știe persoanele impozabile

ro

28 Sep, 2017 18:02 2186 Marime text
Agenția Natională de Administrare Fiscală (ANAF) actualizează, conform modificărilor Codului Fiscal din luna iulie 2017, printr-un proiect de ordin, procedurile administrative privind înregistrarea/anularea înregistrãrii în scopuri de TVA,  devenind astfel mai explicite, transparente și facile pentru contribuabili.

Potrivit comunicatului oficial, procedurile vizează persoanele impozabile care din punct de vedere fiscal se încadrează într-un anumit nivel de risc, astfel ca administrația fiscală nu va înregistră în scopuri de TVA, respectiv va anula înregistrarea în scopuri de TVA în cazul în care persoanele impozabile prezintă risc fiscal ridicat.

Mai mult, criteriile în baza cărora este evaluat riscul fiscal vor fi publice, în vederea transparentizării și aplicării unui tratament unitar
persoanelor impozabile care vor face obiectul acestor proceduri.

În plus, noile modificări procedurale vor reduce perioada de evaluare a riscului fiscal în cadrul procedurii de înregistrare/anularea a înregistrãrii în scopuri de TVA. Aceasta a fost simplificată în sensul cã, în cadrul audierii, va avea loc inclusiv etapa interviului, astfel încât persoana impozabilă va putea sã prezinte date, informații și documente relevante prin intermediul cãrora sã demonstreze cã nu se încadrează în categoria persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat. În acest context, persoanele impozabile au posibilitatea să obținã codul de înregistrare în scopuri de TVA într-o perioadã de timp mai scurtă.   

În prezent, procedura privind înregistrarea/anularea înregistrãrii în scopuri de TVA este reglementată prin OPANAF nr. 605/2017 prin intermediul căruia au fost stabilite inclusiv criteriile pe baza cărora este evaluatã intenția și capacitatea persoanelor impozabile de a desfășura activități economice care implică operațiuni în sfera de aplicare a TVA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii