Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angela Similea vrea să se mute la mănăstire

ro

10 Jul, 2011 17:55 2129 Marime text

La 65 de ani, Angela Similea este, poate, cea mai populară şi mai premiată artistă din perioada 1970-1990. Cântăreaţa a ales însă un final mai puţin spectaculos, dar mult mai profund pentru viaţa ei. Interpreta vrea, se pare, să-şi petreacă restul zilelor în rugăciune, la o mânăstire de lângă Bucureşti. "Doamna muzicii româneşti" a iubit întotdeauna viaţa, iar aceasta i-a dăruit, la rândul ei, satisfacţii la care alţi oameni doar visează. Ultimii ani au fost însă din ce în ce mai grei pentru Angela Similea, care, în spatele imaginii de femeie puternică, capabilă să treacă peste greutăţile vieţii, a rămas, în sufletul ei, aceeaşi copilă căreia severitatea mamei i-a creat un complex de inferioritate. Moartea soţului ei, Victor Surdu, pare să fi venit într-un moment cât se poate de prost pentru Angela Similea. Din cauza crizei, afacerile familiei erau la pământ, iar băncile îi băteau la uşă, întrucât cei doi soţi îşi ipotecaseră toate imobilele pe care le aveau. În această situaţie se află şi în prezent vila din comuna Belciugatele, în care interpreta locuieşte, în timp ce, se spune, apartamentul din Bucureşti al Angelei Similea ar fi fost deja scos la licitaţie. Aşa se face că, în momentul în care Victor Surdu a plecat dintre cei vii, cu trei luni în urmă, Angela a luat decizia să îl înmormânteze la Mănăstirea Ciorogârla, având însă în minte un plan pe care intenţionează să-l pună în aplicare în scurtă vreme. Apropiaţii, extrem de puţini la număr, pentru că interpreta s-a izolat în ultima vreme, susţin că Angela Similea vrea să se retragă, să-şi petreacă ultimii ani aici, aproape de locul unde odihneşte bărbatul pe care l-a iubit cel mai mult. Decizia sa se pare că nu este luată 100%. Ea a pregătit un proiect muzical, alături de interpretul Ovidiu Komornyik, care ar putea să o readucă în lumina reflectoarelor şi să o ajute să-şi rezolve măcar o parte din problemele financiare. În caz contrar, Angela îşi va urma planul până la capăt.

Angela Similea s-a născut în anul 1946, în comuna ilfoveană 1 Decembrie, în condiţii mai puţin obişnuite. Mama vedetei nu a mai apucat să ajungă la dispensarul comunal, iar naşterea a avut loc chiar pe prispa casei sale. Şi chiar dacă s-a născut la ţară, Angela a copilărit în Bucureşti, pentru că ambii săi părinţi lucrau la Palatul Elisabeta: tatăl activa în armata regelui, iar mama era doamnă de companie a Reginei Maria. Se spune că de la ea a luat Angela ţinuta distinsă, cu spatele drept, precum şi privirea pătrunzătoare.

Mânăstirea Samurcăseşti-Ciorogârla se află la 20 de kilometri de Bucureşti şi e singurul lăcaş de cult din România cu trei altare. E o mânăstire de maici veche de 200 de ani, care are trei hramuri: Sfânta Treime, Adormirea Maicii Domnului şi Cuvioasa Paraschieva. A fost, de-a lungul timpului, ascunzătoare pentru Tudor Vladimirescu şi pandurii lui, după care, în timpul războiului, a fost distrusă aproape în întregime de bombardamente. În cimitirul mânăstirii odihnesc personalităţi precum actriţa Frosa Sarandi sau jurnalistul Alex Beldiman. Maicile de la Mânăstirea Ciorogârla susţin că nu ştiu despre intenţia Angelei Similea de a se retrage aici. "Ştiu că venea destul de des aici, împreună cu soţul ei. Mi-au părut oameni modeşti, cu frică de Dumnezeu. Mai ales domnul Victor stătea mult de vorbă cu maicile, doamna Angela era mai retrasă. Ne spunea că aici se simte cel mai bine, că e foarte linişte şi parcă nu ajung răutăţile lumii până aici", ne-a mărturisit una dintre maici, care însă ne-a rugat să nu-i facem publică identitatea. "După moartea domnului Victor, a venit cineva din partea familiei şi a vorbit cu maica stareţă, să fie înmormântat aici. Eu, una, m-am gândit că asta a fost dorinţa dânsului, pentru că ştiam că familia Angelei are un loc de veci la Bellu", ne-a mai spus măicuţa.

Dezamăgite de viaţa lumească au fost şi alte două mari artiste, care au vrut, la rândul lor, să se retragă la mânăstire. În 2004, Corina Chiriac declara, într-un interviu, că vrea să facă acest pas, însă, de atunci, a tot amânat momentul. Aceeaşi decizie o luase şi Mirabela Dauer în 1990, când şi-a dat seama că nu va mai avea acelaşi succes în carieră. Doar câţiva ani mai târziu avea să vorbească despre acest episod negru din viaţa ei.

La sfârşitul anului trecut, datoriile la bancă ale lui Victor Surdu ajunseseră la 700.000 de euro. Asta în condiţiile în care, din cauza creditelor neachitate, bancherii îi impuseseră Angelei să gireze împrumutul soţului ei. În momentul morţii, toate afacerile familei (un service auto, un motel, un showroom, dar şi două imobile) se aflau sub sechestru.

www.libertatea.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii