Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajatori amendaţi de inspectorii de muncă

ro

06 Sep, 2012 14:14 1281 Marime text

In perioada 02.07.2012 - 31.08.2012 s-a desafşurat "Campania Naţionala - privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata si verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca de catre agentii economici care isi desfasoara activitatea pe Litoralul Marii Negre in domeniile: turism, servicii hoteliere, alimentatie publica si comert.".

OBIECTIVELE CAMPANIEI :

  • - Identificarea angajatorilor care folosesc personal fara forme legale de angajare si luarea masurilor ce se impun pentru respectarea de catre angajatori a prevederilor legale atat in domeniul relatiilor de munca cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
  • - Cresterea gradului de constientizare a angajatorilor cat si a angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca precum si in ceea ce priveste necesitatea aplicarii si respectarii prevederilor legale referitoare la sanatatea si securitatea in munca;
  • - Diminuarea consecintelor sociale economice negative , care deriva din nerespectarea de catre angajatorii care isi desfasoara activitatea pe litoralul marii negre, a prevederilor legale mentionate
  • - Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor si a tinerilor.

In domeniul relatiilor de muncă , au fost verificati un numar de 790 agenti economici , cu un numar total de 18.463 salariati . Au fost aplicate 187 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.391.000 RON , pentru care s-au dispus un numar de 951 de masuri cu termen de remediere a deficientelor constatate.

Principalele deficiente constatate :

  • - Nu s-a facut repartizarea programului de lucru in cazul Contractelor individuale de munca cu timp partial;
  • - Nu se tine evidenta reala a orelor de munca prestate de salariati;
  • - Nu se acorda repausul saptamanal;
  • - Nu s-au incheiat contracte individuale de munca pentru 21 de persoane.

Pentru munca fara forme legale au fost sanctionati cei 79 angajatori care practicau munca nedeclarata, fiind depistate 151 de persoane (din care 65 femei si 6 tineri sub 18 ani) care nu aveau intocmite contracte individuale de munca. Valoarea sanctiunilor aplicate pentru munca nedeclarata s-a ridicat la 1.250.000 RON.

Pentru 2 angajatori care cu un numar total de 26 de persoane, care nu aveau inregistrat contract individual de munca, a fost sesizat Parchetul de pe Lângă Judecatoria Constanta pentru a stabili daca aceştia se fac vinovaţi de incalcarea prevederilor art. 264 (3) din Lg.53/ 2003.

Inspectorii de munca din cadrul compartimentului Securitate si Sanatate in muncă, au verificat un numar de 274 angajatori , cu un numar total de 8.097 salariati. S-au constatat 424 de neconformitati pentru care au fost dispuse 424 de masuri de remediere .S-au aplicat 403 avertismente si 21 de sanctiuni contraventionale in valoare de 107.500 RON.

Ptincipalele deficiente constatate:

  • - Instruirea necorespunzatoare a salariatilor;
  • - Lipsa avizului medical la angajare;
  • - Lipsa certificatului constatator in conformitate cu Lg. 359/2004 modificata;
  • - Lipsa instructiunilor de exploatare a echipamentelor de munca.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii